Forhåbentlig bliver du lige så gammel, som du allerede ser ud!

Denne spøgefulde sætning passer desværre stadig på mange mennesker i dag…

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogle mennesker ser ud til at forblive unge for evigt, mens andre ser ret gamle ud som 33-årige? Er det et naturens uheld, en arvelig disposition eller er der andre faktorer?

Hvad med at sige, at det er 80 % i vores egne hænder?! I artiklens billede brugte vi et grelt eksempel, fotografen og modellen Chuando Tan er virkelig imponerende, med sine 57 år ser han bedre ud end mange 25-årige… Selvfølgelig har han gode gener, men hvis han havde drukket, røget og spist dårligt oven i købet (regelmæssig træning til side), ville han helt sikkert ikke se sådan ud i dag!

Hele hemmeligheden, uanset om det er en mand eller en kvinde, ligger i de frie radikaler og deres virkning på vores organisme. Deres tilstedeværelse er afgørende for, om vi ældes hurtigt eller langsomt. Det er ikke sådan, at du kan skrue tiden tilbage, men fra 25 års alderen er det op til dig, om du ligner en 50-årig, når du er 40 år eller omvendt. Kost- og livsstilsvaner er afgørende.

Men lad os beskæftige os med processen med celleforældning, og hvordan man kan stoppe den.

Med fremkomsten af flercellighed og den dermed forbundne differentiering af celler i kimceller og somatiske celler er der en aldringsproces forbundet med de somatiske celler, som fører til cellernes og den flercellede organismes død. Keimbaneceller (æg- og sædceller) er potentielt udødelige, dvs. de kan fortsætte med at dele sig i det uendelige. Under ugunstige miljøpåvirkninger viser disse celler imidlertid også tegn på aldring, som dog kan elimineres under gunstige forhold.

Man har opdaget, at der under elektrontransporten i respirationskæden kan dannes peroxidioner (O2-), som via hydrogenperoxid danner aggressive frie radikaler. Radikaler er organiske eller uorganiske forbindelser med en eller flere uparrede elektroner. Da de forsøger at indfange elektroner for at få komplette par igen, er de meget reaktive. Disse radikaler ødelægger proteiner, lipider og DNA. Med alderen stiger deres antal og fører til en begrænsning af ATP-produktionen.
Den beskrevne aldringsproces synes at være en følge af energimangel i organismen, som mitokondrierne er involveret i. Det er blevet konstateret, at sygdomme i nervesystemet som f.eks. Parkinsons sygdom har deres årsag i utilstrækkelig energiproduktion i visse nerveceller.

Undersøgelser af menneskelige og animalske celler har vist, at enzymer i aldrende celler kun har 25-50 % af deres aktivitet. I et forsøg med 3-årige rotter (svarende til et 90-årigt menneske) var 30-50 % af alle proteiner oxideret og dermed beskadiget. Lipiderne var også ikke funktionsdygtige, og selv mitokondriernes og cellekernens DNA viste mutationer. I mitokondrierne dannes der frie radikaler (atomer, molekyler eller ioner med en uparret elektron) under celleatmningen. De er særligt reaktive og binder sig til mange livsvigtige stoffer. Deres antal stiger med alderen.

De 4 vigtigste kilder til frie radikaler:

  • Interne produkter: Vores krop producerer konstant frie radikaler som et biprodukt af normale metaboliske funktioner.
  • Miljøet: Luftforurening, cigaretrøg, smog, sod, biludstødning, giftigt affald, gødningsstoffer, insektmidler, baggrundsstråling, lægemidler og dårlige overforarbejdede fødevarer kan producere frie radikaler.
  • Stressorer som traumer, medicinering, sygdom, infektion og stress kan drive kroppens produktion af frie radikaler.
  • Kædereaktioner: Når et frit radikal stjæler en elektron for at genoprette balancen, skaber det nye frie radikaler i det tidligere stjålne molekyle. I mange tilfælde vil dette frie radikal derefter også forsøge at stjæle en elektron.

”Stop den oxiderende proces med antioxidanter“

Hvad er antioxidanter?

Antioxidanter beskytter mod såkaldte “frie radikaler”. På den ene side dannes disse frie radikaler af kroppen selv under forskellige stofskifteprocesser, på den anden side dannes de af skadelige ydre påvirkninger som f.eks. cigaretrøg, miljøgifte eller UV-stråling fra solen.
Hvis der er for mange frie radikaler i vores krop, opstår der såkaldt “oxidativ stress”. Det siges at være medvirkende til sygdomme som åreforkalkning, hjerte-kar-sygdomme, gigt og kræft og får også huden til at ældes hurtigere.
Oxidation kan f.eks. observeres i skårne æbler – de bliver brune. Enhver, der drysser citronsaft på æbleskiver, kan se, at antioxidanten C-vitamin forhindrer denne oxidation: de bevarer deres naturlige farve.
Vores krop har som regel et velfungerende beskyttelsessystem, der holder de frie radikaler i skak. Antioxidanter virker normalt ikke isoleret, men i samspil med andre antioxidanter (antioxidantnetværk). Enkelte vitaminer (B2, C- og E-vitamin) og mineraler (selen, zink) er komponenter i dette system.

Oprindelsen af antioxidanter:

  1. Dannes i kroppen (f.eks. enzymer, hormoner, stofskifteprodukter)
  2. Tilføres eksternt med fødevarer (f.eks. grøntsager, olivenolie, frugt, nødder)

Ad 2: Antioxidanter fra fødevarer er f.eks:

  • C- og E-vitamin
  • Selen eller sekundære plantestoffer
    (f.eks. polyfenoler, betacaroten, OPC (resveratrol), flavonoider (te), lycopen (i tomater), anthocyaniner (rødkål, kirsebær, hyldebær, aronia, haskapbær, maqui), zeaxanthin (spinat, peberfrugter), klorofyl (i spinat, salat, hvedegræs, spirulina) eller allicin (i hvidløg)).

De røde og gule plantepigmenter betaleriner (betacyaner og betaxanthiner) diskuteres også i stigende grad. De findes f.eks. i rødbeder, gule rødbeder, rødbeder med farvede stængler og farvede kaktusfrugter. Man ved imidlertid kun lidt om deres ernæringsmæssige og fysiologiske virkninger og deres biotilgængelighed.

”Stop den oxiderende proces med antioxidanter“

Hvad ligger der bag reklamerne for antioxidanter?

Antioxidanter neutraliserer såkaldte “frie radikaler” og skal således bidrage til at mindske aldringsprocessen og risikoen for sygdom. Undersøgelserne er dog ikke helt så entydige. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet har gennemgået undersøgelserne af antioxidanternes beskyttende funktion og har fundet, at dataene for mange stoffer ikke er videnskabeligt forsvarlige. Kun nogle få udsagn om beskyttelse mod frie radikaler (oxidativ stress) er tilladte. Det gælder bl.a. udsagnet om zink, selen samt C-, E- og B2-vitamin, at de bidrager til “at beskytte cellerne mod oxidativt stress”.

Sætningen er også tilladt: “Olivenoliepolyphenoler bidrager til at beskytte blodlipiderne mod oxidativt stress”.
Det er ikke bevist, at isolerede antioxidanter i form af kosttilskud (eller i ACE-produkter med betacaroten, C- og E-vitamin) beskytter mod sygdomme som åreforkalkning, hjerteanfald, slagtilfælde, gigt eller kræft, eller at de stopper aldringsprocesser i betydningen anti-ageing.

Polyphenolrig olivenolie synes at være det foretrukne middel…

… især hvis du, som vores favorit Chuando Tan, ikke har en overflod af antioxidanter at falde tilbage på, som dem, der findes på et asiatisk bord. Sport og motion gør resten, for en fedttung krop øger risikoen for inflammation og dermed også for fremkomsten af frie radikaler. Men hans eksempel bør tjene til at vise alle andre, hvad der er muligt, og hvad vi selv kan opnå gennem personligt ansvar.

Fuglemassakren i olivenlunden

… og er olivenolie overhovedet vegansk?
Fremkomsten af en mediemyte.

Den 01.06.2019 overskrev magasinet “Stern Online” en stortalende overskrift: “Millioner af fugle myrdet – olivenoliens mørke hemmelighed”, og der var det, en myte var født! For at tilføje det nødvendige krydderi tilføjede avisen endnu en påstand: “Massakren kunne let forhindres, men landmændene tjener for meget på fuglemordet”, og de skyldige blev afsløret og stigmatiseret! Nu havde alle veganere et nyt NoGo (olivenolie) og et nyt fjendebillede: den grådige og skruppelløse olivenbonde.

Men fakta var lige så tynde som isen i en sen frostperiode i maj. Det hele begyndte i 2017 med en advarsel fra den spanske økologiske bevægelse “Ecologistas en Acción” for at gøre myndighederne opmærksomme på et nyt fænomen: For at udsætte de overmodne oliven for mindre risiko og for at kunne høste større arealer på kortere tid begyndte producenterne at høste om natten – med enorme maskiner. Ligesom rengøringsbørsterne i en bilvask omfavner høstmaskinerne række efter række af oliventræer i disse afgrøder fra to sider, ryster dem og suger frugten ud af grenene. Sangfuglene, som overvintrer i Spanien i stort antal i høsttiden fra november til marts og overvintrer i træerne, havde kun ringe chance for at overleve under denne proces. De kraftige forlygter under nathøsten gør også fuglene blinde, så de normalt ikke engang forsøger at flygte for at undslippe det forestående inferno.

Så meget for det, som dyreværnsaktivisterne havde mistanke om. Som følge heraf blev der udarbejdet en ekspertudtalelse, som dog ikke blev offentliggjort som et officielt dokument fra den regionale regering, som myndigheden understreger. Det uofficielle resultat er dog klart. I rapporten, som blev offentliggjort online af Ecologistas en Acción, hedder det, at den natlige høst af oliven i superintensive plantager er et problem med vidtrækkende konsekvenser: “Virkningerne på miljøet går ud over Andalusiens og Spaniens geografiske grænser og påvirker også miljøværdierne i forskellige andre EU-lande. Det påpeges f.eks., at det sandsynligvis er ulovligt at høste om natten med store maskiner og projektører, fordi det er en overtrædelse af det europæiske fugledirektiv, som alle medlemsstater er bundet af. Übersetzt mit www.DeepL.com/Translator (kostenlose Version)

Læserbrev blev til en “undersøgelse”

Miljøeksperterne talte op til 100 døde fugle pr. hektar i nogle plantager og ekstrapolerede, at der i hele Andalusien “selv med et forsigtigt skøn er 2,6 millioner fugle ramt hvert år”.

Mens analysen i første omgang kun fik lokal opmærksomhed, blev dette ændret ved et brev, som den portugisiske biolog Vanessa Mata og hendes kollega Luis P. da Silva sendte til det anerkendte tidsskrift Nature, og som bladet offentliggjorde. Heri henviser forskerne til den spanske analyse og til en lignende undersøgelse i Portugal, som viste et tal på omkring 100.000 dræbte fugle.

Selv om de to berørte forskere kun citerede de spanske resultater og ikke fremlagde deres egne resultater, skabte det korte brev et gennembrud i den offentlige opmærksomhed på problemet. I Europa udkom der en række artikler med henvisning til læserbrevet i Nature, selv om det ofte blev fejlagtigt betegnet som en undersøgelse.

“Millioner af fugle dræbt – olivenoliens mørke hemmelighed” var overskriften på “Stern”, “Millioner af fugle suget ihjel” i det britiske “Independent”.

(Eksempel på en intensiv plantage, der drives af store virksomheder)

Italien og Frankrig synes næppe at være berørt

Mere præcise oplysninger om det faktiske omfang af truslen mod trækfugle kunne allerede foreligge inden næste olivenæsonen. For samtidig med det midlertidige forbud mod natlig høst har den andalusiske regionalregering nemlig i efteråret bestilt en officiel videnskabelig undersøgelse, som den spanske fuglebeskyttelsesorganisation SEO/Birdlife er involveret i. Feltarbejdet er netop blevet afsluttet. En vurdering skulle foreligge i den nærmeste fremtid.

I Italien, der er verdens næststørste olivenolieproducent efter Spanien, spiller nathøst med sugemaskiner tilsyneladende endnu ingen rolle. Også i Frankrig er der ifølge fuglebeskyttelsesorganisationen LPO indtil videre ingen problemer med den nye metode. Olivenhøsten foregår stadig i vid udstrækning på en mere traditionel måde. Det franske landbrug er imidlertid også under et betydeligt pres for at intensivere produktionen, og derfor er der kun tale om en midlertidig tilladelse.

Olivenolie forbliver indtil videre vegansk…

I sidste ende er dette problem let at forklare og tilskrives. Først hvorfor: Store virksomheder i olivenoliebranchen har som prioritet at producere så meget olivenolie som muligt til den billigste pris! Kvaliteten af olivenolien har bestemt ikke førsteprioritet, men kun udbyttet. Nu til hvordan: oliven skal høstes så modne som muligt (december), så de giver det størst mulige olieudbytte, olien er derefter mindre god, men “mild”, præcis som den tyske kunde kan lide den. For at holde oxidationsskaderne inden for grænserne skal høsten foregå hurtigt – derfor de store maskiner, som ingen normal landmand har råd til – og helst ved kølige temperaturer, så olivenoliens syreindhold ikke overstiger de tilladte værdier for ekstra jomfruolivenolie. Så kan selv denne ringere olie stadig betragtes som ekstra jomfruolie og sælges for 4 euro pr. flaske over supermarkedets disken.

Olien forfalskes i de store spanske fabrikker (hvor det er tilladt) og transporteres derefter med skib til aftappere i hele EU. Der er naturligvis nok landmænd i Spanien, som producerer fremragende olivenolie, hvilket de mange årlige priser vidner om. Så hovedproblemet er identificeret, det er ikke de grådige landmænd, men et system, der fungerer prisdrevet, fordi den normale landmand, der indbringer sin høst i møjsommeligt manuelt arbejde, aldrig vil kunne producere til sådanne priser. I sidste ende er det op til kunden, herunder veganeren. Det handler ikke om at dæmonisere et produkt i sin helhed, men om at træffe det rigtige valg og holde sig væk fra de masseproducerede varer i supermarkederne.

Læs også: Surhedsgrad i olivenolie

Berømtheder drikker olivenolie hver dag – Ved de noget, som vi ikke ved?

FDA anbefaler, at man indtager 2 spiseskefulde olivenolie om dagen. De fleste mennesker opfylder dette krav ved at lave mad med olivenolie eller dryppe det på deres retter, men nogle mennesker vælger at indtage det hele på én gang – i et enkelt skud.

At drikke olivenolie direkte kan lyde som en excentrisk sundhedstrend, men sandheden er, at mange i Middelhavslandene sværger til denne praksis som et sundhedselixir. På det seneste synes det dog at være ved at blive en trend i USA, hvor nogle berømtheder sværger på, at ekstra jomfruolivenolie er nøglen til deres sundhed. Goldie Hawn drikker to spiseskefulde olivenolie før hun går i seng og masserer sit ansigt med den for at holde sin hud ung og sund. Kourtney Kardashian drikker en spiseskefuld olivenolie hver anden dag, ifølge hendes hjemmeside Poosh, hvor hun fremhæver de sundhedsmæssige fordele ved ekstra jomfruolivenolie. Dr. Drew Ramsey, klinisk professor i psykiatri ved Columbia University, mener, at den bedste måde at nyde de sundhedsmæssige fordele ved olivenolie på er ved blot at drikke et shotglas. Han overbeviste Carson Daly i Today Show om at drikke et shot ekstra jomfruolivenolie, mens Savannah Guthrie og Hota Kotb så på.

Selena Gomez drikker efter sigende et lille glas olivenolie, inden hun går på scenen – et trick, hun har lært af Kelly Clarkson. Manuskriptforfatter og producer Shonda Rhimes giver Beyoncé æren for hendes nye vane med at drikke olivenolie dagligt. Beyoncé kan lide at drikke ekstra jomfruolivenolie så meget, at hun endda har investeret i et olivenoliefirma, der sælger sin olie med et lille shotglas, så du kan nyde smagen af den.

Er det sikkert at drikke olivenolie?

Ja! Ifølge Healthline drikker nogle, der lever i Middelhavsområdet, ¼ kop olivenolie dagligt. At drikke olivenolie er en gammel praksis i Middelhavslandene, hvor olivenolie er en basisfødevare.

Hvad er fordelene ved at drikke olivenolie?

Ud over de kendte hjertesundhedsfordele kan det give følgende sundhedsmæssige fordele at drikke olivenolie:

  • Drikning af olivenolie kan lindre forstoppelse. Flere undersøgelser har vist, at indtagelse af olivenolie virker som en afføringsopblødning.
  • Olivenolie kan lindre ubehag i maven, reducere flatulens og halsbrand.
  • At drikke olivenolie kan hjælpe dig med at tabe dig. Selv om olivenolie har et højt kalorieindhold, har det vist sig, at den undertrykker appetitten og regulerer blodsukkeret.
  • Et skud olivenolie kan være med til at forhindre dig i at få et sukkerknæk, der får dig til at gribe efter usunde snacks.
  • Olivenolie har vist sig at reducere inflammation og lindre smerter.
  • Nogle forbindelser i olivenolie har antiinflammatoriske virkninger, herunder oleocanthal.

Denne forbindelse kan give lignende smertelindrende virkninger som håndkøbsmedicin.

 

Hvordan man begynder at drikke olivenolie?

Begynd i det små. Start med en teske eller spiseskefuld, og arbejd dig op til en mængde, der er god for dig.

Vælg en olivenolie af høj kvalitet. Smagen tæller! Når det gælder olivenolie, gælder det, at jo mere smag, jo flere potentielle sundhedsmæssige fordele. Men igen kan det være bedst at starte langsomt med en ekstra jomfruolivenolie af god kvalitet med en mild smag, indtil du vænner dig til stærkere smagsnuancer. Olivenolie smager bedst, når den er frisk, så køb en flaske, som du kan bruge inden for en måned.

Vælg dit beholder. Du kan nyde oplevelsen endnu mere, hvis du gør det mere til et ritual … kom olien i et lille særligt glas, og sørg for at nyde aromaen, før du drikker den. Tag en snifning! Vores lugtesans er ansvarlig for ca. 80 % af det, vi smager.

Mærk krydderiet. Frisk ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet er fyldt med polyfenoler. Disse sunde forbindelser giver en prikkende fornemmelse i halsen og kan brænde lidt. Det er en god ting! Det er normalt at hoste, og faktisk omtales premium olivenolier ofte som en-, to- eller tre-hoste.

Hvis du bare ikke kan følge denne tendens, skal du ikke være bekymret. I sandhed kan du nyde de sundhedsmæssige fordele lige så meget ved at bruge olivenolie i din madlavning og som krydderi til at afrunde dine retter. Det gælder om at få sine 2 spiseskefulde om dagen. Nogle anbefalinger til folk, der ikke ønsker at drikke olivenolie:

  • Tilføj en spiseskefuld olivenolie til din smoothie om morgenen.
  • Dryp olivenolie over ristede grøntsager, supper og pasta.
  • Tilsæt en spiseskefuld til yoghurt eller havregryn.
  • Brug olivenolie i stedet for smør i bagværk.

Uanset om du ønsker at følge den seneste kendis-trend eller ej, er der ingen tvivl om, at ekstra jomfruolivenolie har nogle utrolige sundhedsmæssige fordele. Så hvis du leder efter en måde at inkorporere mere olivenolie i din kost på, kan det være en god idé at drikke et shotglas.

 

Stegt mild olivenolie til den danske forbruger

Det frie marked for olivenolie fungerer ikke ordentligt. Kenderne er frustrerede: Mange kunder forstår ikke de simpleste ting – at en god olie smager bittert og græsklædte og ikke mildt og smøragtigt. Men de mennesker, der køber i supermarkedet, ønsker, at olien skal være mild.

“Vi er kun nået lige så langt som med vinen for 30 år siden”, beklager Richard Retsch, der er kender, nemlig leder af gourmet- og smagsdommerforeningen “Deutsches Olivenöl Panel”. Han siger det på sidelinjen af en stor nyhedssmagning i messehallerne i Nürnberg: “Forskellen mellem ekspert- og massesmag er enorm.”

Alligevel har eksperterne for længst præcist defineret, hvad der skal være godt og skidt. Der findes et spørgeskema, hvor gourmeterne noterer alle mulige egenskaber ved olierne. Stingy, mudret, muggen, duft af vådt træ, rancid: Hvis man kun kan smage en af disse noter, er olivenolien helt igennem dårlig. Så må den ikke længere kaldes “ekstra jomfruolie”. Det er den højeste kvalitetsklasse. Staten kræver sådanne tests: Mindst otte eksperter skal foretage smagsprøven, og en række laboratorieværdier skal være korrekte, så er en olie også “ekstra jomfru” eller “ekstra jomfru”.

For feinschmeckere er det det mindste, de kan gøre. En af dem, Richard Wolny, forklarer, hvilke smagsnuancer der gør en fremragende olie til en fremragende olie: “Jeg kan se, hvad aromaen er, om olien smager af artiskok, grønne tomater, grønne bananer eller friskklippet græs.”

Olijfolie-extractie

Efterspørgslen efter mild olivenolie forgifter markedet
Der er tale om et stort marked. Der produceres 3,3 millioner tons frisk olivenolie i verden hvert år. En landmand får ca. 3 euro pr. liter for den, lidt mindre i Tunesien og Grækenland, lidt mere i Italien. En flaske ren, hundrede procent ekstra jomfruolie koster forbrugeren mindst 13 euro hos vinhandleren eller ved onlineforsendelse. I supermarkedet kan man få en liter for lidt over fire euro – hvordan kan det gå?

Der er mange tal på dette marked, men også mange mærkværdigheder. For det første er oplysningerne på etiketterne som regel uklare. Hvis der ikke står, at oliven er fra produktionslandet, men kun et italiensk mærke, er det temmelig sikkert, at de indeholder blandinger. Italien høster lige så mange oliven, som landets befolkning forbruger – og alligevel er Italien verdens største producent og eksportør af olivenolie. En del af olien eller oliven er importeret i forvejen fra Tunesien, Marokko eller Grækenland og er – lovligt eller ej – ommærket.

Den anden mærkværdighed vedrører kvalitetsstandarderne. En olie, der sælges som “ekstra jomfruolie”, behøver ikke nødvendigvis at være fuld og af den bedste kvalitet. Blandingen er reglen. Store olieproducenter som Bertolli og Nestlé drager fordel af forbrugernes uvidenhed. Når alt kommer til alt, er “ekstra jomfruolie” en kategori, der er kendetegnet ved mange smagsegenskaber, mekanisk presning og et maksimalt indhold af fedtsyrer. Men den kan meget vel indeholde en høj andel af mindre gode olier. Hvis en producent blander f.eks. 10 % fremragende olivenolie med 90 % smagsneutral, kemisk raffineret tredje klasses olivenolie, smager slutproduktet stadig “ekstra jomfruolie” og består testen.

“Ublandet skal literen koste mindst 13 euro”.

En stor del af de olier, der sælges af Rewe, Aldi, Lidl og andre, vil sandsynligvis være sådanne blandinger. “Ellers ville de skulle koste mindst 13 eller 15 euro pr. flaske”, forklarer en brancheekspert. Det er let at forstå, da producenten allerede får 3 euro for literen.

Når der er stor forvirring, spiller uafhængige eksperter en vigtig rolle. Stiftung Warentest er en af dem. Senest overraskede den i januar, da den offentliggjorde en olivenolietest, hvor masseproducenterne blev beskrevet som premium-mærker, mens kvalitetsproducenterne blev degraderet til “rene smagsvindere”.

Olijfolie voor spieropbouw met hoog gehalte aan polyfenolen uit Italië

OLIVENOLIE OG FITNESS

Hvordan en god olivenolie virker til sport og muskelopbygning

Professionelle atleter har i årevis vidst, at ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet gavner deres præstationer. Oprindeligt blev den kun brugt til indtagelse af sunde, letfordøjelige kalorier. Ekstra jomfruolivenolie bliver derfor stadig mere populær i fitnessklubberne, ikke mindst på grund af dens letfordøjelighed. På det seneste er det blevet almindeligt kendt, at ekstra jomfruolivenolie er fuld af antioxidanter som oleacein og antiinflammatoriske stoffer som oleocanthal, der hjælper os med at opbygge muskler, helbrede eller forebygge skader og regenerere musklerne. Kun ekstra jomfruolivenolie med et højt indhold af polyfenoler virker optimalt. Der er andre fordele ved polyfenoler, der findes i ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet, som indeholder antiinflammatoriske forbindelser såsom oleocanthal, et tyrosolderivat.

Olivenolie fra Coratina-oliven har det højeste indhold af disse antiinflammatoriske phenolkomponenter og indeholder oleacein, et hydroxytyrosolderivat med stærke afgiftende virkninger. E-vitamin er en anden vigtig ingrediens, som findes i rigelige mængder i ekstra jomfruolivenolie, og dets sundhedsmæssige fordele er længe blevet fastslået. Enkeltmættede fedtsyrer, oleocanthal, oleacein, E-vitamin og talrige andre komponenter i olivenolie udgør grundlaget for superfood-produktet ekstra jomfruolivenolie. Mange sportswebsteder henviser til de oplysninger, der citerer ernæringsekspert Dr. Douglas Kalman fra Florida International University

Det enkeltmættede fedt i olivenolie synes at virke som et anti-katabolisk næringsstof.

In other words, it prevents muscle breakdown because it reduces levels of a harmful cell protein TNF (tumour nectrosis factor-a), which has been linked to muscle breakdown and weakness.” In fact, TNF is associated with inflammation. As it turns out, olive oil does not increase it like other lipids, but is actually involved in decreasing TNF. Because of its anti-inflammatory effects, extra virgin olive oil helps build muscle. This is the decisive factor in building muscle mass. It is not really surprising that bodybuilders declare Extra Virgin Olive Oil an indispensable part of their diet.  

Read also: fedt gennem fedtstoffer

Fedt gennem fedt?

En myte, der holder sig ved lige:
Mange tror virkelig stadig, at deres problem er fedt;
Det modsatte er tilfældet.

Det er en af de seneste årtiers største ernæringsmæssige fejltagelser: den antagelse, at fedt i maden gør dig tyk. Talrige undersøgelser har vist, at fedt er vigtigt og sundt – hvis man spiser den rigtige slags. I de seneste årtier har fødevareindustrien bragt flere og flere fedtfattige lightprodukter på markedet og solgt dem til forbrugerne som sunde slankeprodukter. Intet under, da medierne og ernæringseksperter i årevis har fortalt folk, at for meget fedt i maden er usundt – og frem for alt, at det gør dig tyk.

På den anden side ville det være rigtigt at skelne mellem hvilke fedtstoffer, der faktisk er gavnlige for sundheden, og hvilke der ikke er det. Desuden bør man også oplyse, hvilke fedtstoffer der omsættes på hvilken måde, og hvilke der så må betragtes som fedende.
Generelt skelnes der mellem umættede og mættede fedtstoffer, som tidligere blev betegnet som “sunde” eller “usunde” (en skelnen, der nu anses for at være forældet). Mennesket har brug for begge typer fedt hver dag til stofskifteprocesser i kroppen. De er nødvendige for optagelsen af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K, giver en naturlig mæthedsfornemmelse, er nødvendige for hormoners og enzymernes funktion og mindsker svingninger i blodsukkeret.

Fedtfattige diæter virker ikke, men fedt kan hjælpe dig med at tabe dig.

Den amerikanske forfatter, læge og professor i pædiatri, Aaron Carroll, opklarer også fedtmyterne i sin nye bog “The Bad Food Bible”. Han skriver: “Hvis der er én ting, vi ved om fedt, er det, at det at spise fedt ikke medfører vægtøgning. Tværtimod kan det endda hjælpe dig med at tabe et par kilo”.

Han underbygger dette udsagn med forskellige undersøgelsesresultater. I en stor kvindeundersøgelse med næsten 50.000 deltagere over en periode på otte år blev det undersøgt, om en fedtfattig kost var sundere. 60 procent af kvinderne spiste normalt, mens de øvrige 40 procent reducerede mængden af fedt i kosten betydeligt. I stedet for at indtage 38 procent af kalorierne fra fedt, indtog de kun 20 procent.

Efter at have analyseret dataene viste det sig, at fedtfattig kost hverken kunne reducere risikoen for hjertesygdomme og brystkræft eller bidrage til vægttab på lang sigt. Omvendt kan man sige, at fedt heller ikke har nogen negativ indflydelse på disse faktorer.

Ikke fed, men sukker gør dig fed

En evaluering af over 50 ernæringsundersøgelser, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift “Food and Nutrition Research”, viser, hvor problemet med vægtøgning faktisk ligger. Der er kun taget hensyn til undersøgelser, der er foretaget fra år 2000 og frem. Ved analysen af dataene fandt forskerne ud af, at et øget forbrug af kostfibre og nødder næppe fører til vægtøgning, mens et højt kødforbrug fremmer vægtøgning. Ligeledes blev der fundet beviser for, at fuldkornsprodukter, havregryn og fede mejeriprodukter beskytter mod vægtøgning. Desuden forhindrer kostfibre og frugt vægtøgning omkring taljen.

På den anden side er der fundet en sammenhæng mellem et stort forbrug af hvidt melprodukter, slik og desserter og vægtøgning kombineret med en større talje. Problemet er tydeligvis ikke fedt, men sukker og simple kulhydrater fra hvidt mel. Ifølge forfatterne beskytter en forøgelse af fiberrige fødevarer og mejeriprodukter og en reduktion af hvidt mel, kød og sukker permanent mod at blive fed.

“I Tyskland er det ikke for meget fedt, der spises, men for mange kulhydrater. Tyskland er blevet tykkere og tykkere under stigningen i kulhydrater”, siger ernæringsekspert Dr. Riedl. Sukker er “kongen af fedningsstoffer”. Og videre: “Det går hurtigt over i blodet og får insulinniveauet til at stige. Høje insulinniveauer forhindrer til gengæld fedttab.

Spise fedt og forblive slank? Det lyder paradoksalt, men det er det ikke, som en ny undersøgelse viser. Ifølge forskerne er olivenolie den mest mættende fødevare.

Netop forbruget af visse fedtstoffer kan tilsyneladende hjælpe mod uønsket vægtøgning. Årsagen er den mættende effekt – og den er særlig god med olivenolie, som en undersøgelse fra det tekniske universitet i München (TUM) og universitetet i Wien har vist. Fedtfattige fødevarer hjælper derimod ikke nødvendigvis mod overskydende kilo – fordi de ikke holder dig mæt i lang tid.

Årsagen til den mættende effekt i forbindelse med olie var smagsstofferne, som TUM meddelte. “Vi har bevist, at aromastoffer kan regulere mæthedsfornemmelsen”, forklarede professor Peter Schieberle, der også er leder af det tyske forskningsinstitut for fødevarekemi. “Vi håber, at resultaterne vil bidrage til at udvikle mere effektive fedtfattige fødevarer med uændret mæthedsvirkning i fremtiden.”

Gruppen med olivenolie tog ikke på i vægt

Arbejdsgruppen under ledelse af Schieberle og Veronika Somoza fra universitetet i Wien havde undersøgt fire spiselige fedtstoffer: svinefedt, mælkefedt, rapsolie og olivenolie. I tre måneder indtog deltagerne i undersøgelsen dagligt 500 gram mager yoghurt beriget med et af de fire fedtstoffer – ud over deres normale kost.

“Olivenolien havde den største mæthedsvirkning”, siger Schieberle. Olivenoljegruppen tog heller ikke på i vægt – hos deres deltagere forblev procentdelen af kropsfedt og kropsvægt konstant. “Resultatet var overraskende, fordi raps- og olivenolie indeholder lignende fedtsyrer.”

Ingredienser påvirker blodsukkerniveauet

Derfor tog forskerne fat på smagsstofferne. Nu fik en gruppe yoghurt med smagsekstrakter fra olivenolie, mens en kontrolgruppe fik almindelig yoghurt. Gruppen med olivenolie fastholdt deres energiindtag, mens kontrolgruppen derimod indtog flere kalorier.

Ingredienserne havde tilsyneladende en direkte effekt på blodsukkeret. Hvor længe mæthedsfornemmelsen varer, afhænger bl.a. af blodsukkeret. Jo hurtigere det falder, jo hurtigere føler man sig sulten igen. I undersøgelsen var italiensk olivenolie den mest effektive.

Takket være de ingredienser, den indeholder, især de monoumættede fedtsyrer, er olivenolie mere egnet end nogen anden olie til et bæredygtigt vægttab. Det skyldes, at oliesyre let omsættes af kroppen, sjældent lagres, er stabil og olien som helhed, hvis den indtages dagligt, kan virke som en metabolisk turbo.

Erfaringerne med denne olie med hensyn til vægttab har været positive over hele linjen!

Læs også “Hvor sund er olivenolie egentlig?”

Der er meget mere sundhed i olivenolie, end man tidligere har troet.

Nogle nye undersøgelser giver nu endda håb om behandlingsmuligheder for f.eks. hjernetumorer, brystkræft og Alzheimers sygdom.

Mange af de sundhedsmæssige fordele ved olivenolie har været kendt i årevis – og flere og flere bliver opdaget, efterhånden som forskere ser nærmere på dette århundredgamle produkt fra Middelhavsområdet.

På baggrund af disse 6 sygdomme kan du se, hvor meget medicinsk kraft der er indeholdt i olivenolie af høj kvalitet.

I. Hjerte og kredsløb

Næsten alle kender det første pluspunkt: Især hjerte-kar-sygdomme kan forebygges eller forbedres betydeligt ved at skifte til en middelhavskost, som er stærkt baseret på olivenolie, hvilket blev bekræftet af en undersøgelse foretaget af det medicinske forskningsinstitut i Barcelona i februar 2017.
Olivenolie indeholder 73 procent umættede fedtsyrer, men frem for alt en lang række antioxidanter, såsom oliesyre, som sænker LDL-kolesterol og dermed forhindrer åreforkalkning. Derudover er der oleuropein, som udvider arterierne. Det går endda så vidt, at grøntsager stegt i olivenolie er sundere end kogte, som det blev konstateret i en undersøgelse fra universitetet i Granada: Antioxidanter går tabt ved tilberedning, men ikke ved stegning i olivenolie.

Næsten alle kender det første pluspunkt: Især hjerte-kar-sygdomme kan forebygges eller forbedres betydeligt ved at skifte til en middelhavskost, som er stærkt baseret på olivenolie, hvilket blev bekræftet af en undersøgelse foretaget af det medicinske forskningsinstitut i Barcelona i februar 2017.
Allerede for nogle få år siden blev der konstateret en ibuprofenlignende virkning af oleocanthal, der er indeholdt i olivenolie. Ikke nok til at lindre hovedpine med det samme, men i koncentrerede mængder har denne phenylethanoid en yderst interessant virkning.
Og jo mere der forskes i olivenolie, jo mere overraskende bliver resultaterne. Oleocanthal har også en yderst giftig virkning på kræftceller. Den angriber lysosomerne inde i kræftcellerne, hvor de opbevarer affald. De bliver ødelagt af oleocanthal – og dermed dør kræftcellerne inden for ca. 30 minutter, som forskerne Paul Breslin, David Foster og Onica LeGendre fandt frem til i deres undersøgelse.

“Jo flere mennesker vælger en middelhavskost, jo større betydning får oleocanthal som et nøgleelement i dette kostmønster.”

Paul Breslin,

Ernæringsspecialist ved State University of New Jersey

III. Tumorkontrol

Ifølge undersøgelser foretaget af Wellcome Trust Centre for Cell Biology ved University of Edinburgh er den allerede nævnte oliesyre i stand til at stoppe et meget specifikt protein, der spiller en afgørende rolle i dannelsen af hjernetumorer.

For at være mere præcis: oliesyren forhindrer proteinet i at udvikle den såkaldte miR-7. Dette forhindrer også dannelsen af tumorerne.

Forskerne kan ikke sige, om olivenolie som fødevare allerede er med til at forhindre dannelsen af kræft i hjernen. Men:

“Forskerne kan ikke sige, om olivenolie som fødevare allerede er med til at forhindre dannelsen af kræft i hjernen. Men:”

Dr. Gracjan Michlewski,

University Edinburgh

Ifølge de hidtidige resultater af hans forskning er det ikke kun hjerneceller, der påvirkes positivt af oliesyre – der kunne også påvises en hæmning af brystkræftceller.

#Hvad er polyphenoler

 

olive oil extraction

IV. Alzheimers

En tredje casestudie i juni 2017 gav endnu et spændende indblik i olivenolie. Denne gang testede forskerne to grupper af mus.

Efter henholdsvis ni og tolv måneders levetid blev dyrene testet for deres hukommelse og indlæringsevner. De olivenolie-fodrede dyr klarede sig markant bedre i alle testene.

En tredje casestudie i juni 2017 gav endnu et spændende indblik i olivenolie. Denne gang testede forskerne to grupper af mus. Ved senere sammenligninger af hjernerne viste det samme resultat: hjernecellerne i olivenoljegruppen var synligt sundere, og de havde mindre amyloidplak, en følge af giftige proteiner, der ophobes i hjernen.

Forskernes konklusion: Olivenolie kan udløse “autofagi af nerveceller”. Dette er en proces, hvor celler nedbryder og udnytter deres egne bestanddele. En slags rensningsproces. På denne måde kunne hukommelsen og den synaptiske integritet bevares og den patologiske effekt mindskes.

“Dette er en meget vigtig opdagelse, fordi vi har mistanke om, at en reduktion i autofagi er et tegn på, at Alzheimers sygdom begynder at opstå.”

Domenico Praticò,

Temple University

V. Blodsukker

Olivenolie kan også have en positiv effekt på diabetes: Undersøgelser har vist, at brugen af olivenolie hos patienter med type 1-diabetes f.eks. sikrer, at stigningen i blodsukkeret efter at have spist er lavere. Og lægerne anbefaler også middelhavskost til patienter med type 2-diabetes – helst udelukkende med olivenolie, da dette sikrer et permanent fald i blodsukkeret.

VI. Osteoporose

Olivenolie kan endda have en positiv indflydelse på dannelsen af osteoporose: I Middelhavslandene er denne sygdom med skrøbelige knogler, som rammer mange mennesker i alderdommen, langt fra så almindelig. De phenoler, der er indeholdt i olivenolie, beskytter knoglemassen.

I alt dette er det dog yderst vigtigt at være opmærksom på olivenoliens virkelig gode kvalitet. Ikke alle “ekstra jomfruolie” eller “ekstra jomfruolie” er virkelig det, som den skal være: nemlig naturlig. Olivenolier fra supermarkeder eller discountere er, selv om de er mærket med “ekstra jomfru” eller “ekstra jomfru”, ikke naturlige, men forarbejdede brugte olier, de indeholder hverken meget oliesyre eller polyfenoler som f.eks. oleocanthal, men kun mange frie oliesyrer og smager derfor “mildt”. Olivenolie, der ikke er raffineret, dvs. frisk og ikke varmebehandlet, er let bitter – hvilket oleocanthal er ansvarlig for. En olivenolie, der ikke længere er bitter og skarp, har derfor næsten ingen oleocanthal eller oleuropein og er dermed samtidig også fri for sundhedsskadelige virkninger.

Så lad være med at sætte smag over sundhed. Det er bedre at vælge en virkelig naturlig “ekstra jomfruolie” og ikke en af de “manipulerede” varianter. Et par euro mere for den originale er altid det værd.

Hemmeligheden bag gode grillmarinader! De bedste tips til grill og grill.

Endelig er foråret her!
Hvad kan være bedre end at tilbringe en ubekymret weekend i selskab med venner? Det er endnu hyggeligere, når man kan nyde velgrillet kød mellem en god dråbe vin og det andet. Alt dette fungerer kun, hvis du til en vis grad mestrer kunsten at grille og griber sagen an med ekspertise.

Inden vi begynder at tænde ild i vores grill eller røgeovn, skal vi tænke over, hvad vi vil grille, hvilket kød vi vil grille, og hvordan vi kan marinere kødet til grillen. Uanset om det er oksebøffer, svineribs, lammekølle eller grillet kylling, kan det af flere grunde anbefales at tilberede disse fødevarer med den mest passende marinade. I princippet består en grillmarinade af tre ingredienser: Olie, syre og krydderier, der blandes sammen. Om du foretrækker olie eller syre er et spørgsmål om smag. Men når det gælder olie, skal du ikke spare på den forkerte ende, da det er sådan, at de aromatiske stoffer kommer ind i kødet. Det skal være en vegetabilsk olie af høj kvalitet som f.eks. olivenolie. Til syrlighed kan man bruge eddike, citronsaft, vin eller appelsinsaft, men med olivenolie, som er kendt for at indeholde oliesyre og polyfenoler, slår man to fluer med ét smæk. Med krydderierne har du frie hænder, lige som du vil. Derfor har vi besluttet at præsentere, hvad vi anser for at være de bedste olier til grillning af kød og fisk.

Hvorfor marinere med olivenolie?

Hvad de fleste ikke ved: Italien er et land af grillmestre. Hvorfor er denne oplysning ikke nået ud til Tyskland? Fordi de fleste Italien-turister ikke ser på alle restauranter, der ikke er mærket “Pizzeria”, og alle restauranter med titlen “Trattoria Specialitá alla Brace” bliver udeladt.

I disse grilltempler grilles der på store griller, der fodres med gløder fra ege- eller bøgetræbrænde, og denne kunst bliver her fejret til perfektion. Ekstra jomfruolivenolie er et nøgleelement i denne disciplin. Dens anvendelse giver en forskellig smag alt efter mængden og retten. Dette afhænger af olivensorten, smagen, duften og intensiteten af deres frugtighed. Hvad mange imidlertid ikke ved, er, at marinader baseret på olivenolie reducerer de forurenende stoffer, der frigives, når kød steges ved høje temperaturer, betydeligt. Når fedt løber af gløderne, stiger der ofte røg op. Dette omdanner ædle proteiner til kræftfremkaldende stoffer. For at fortsætte med at grille uden risiko er det tilrådeligt at bruge ekstra jomfruolivenolie, citron og forskellige krydderier som f.eks. rosmarin. Den rette mængde af disse ingredienser danner en reel beskyttende barriere mod de skadelige stoffer, der frigives under stegning.

 

Den bedste ekstra jomfruolivenolie til marinering

Marinaden til det grillede kød varierer derefter alt efter sort og udskæring:

Grillet kylling: Hvis det er fjerkræ, skal kødet hvile i 2-4 timer, inden det grilles.
Til marinaden vælger vi frugtagtige olier af middelhøj intensitet. De er afbalancerede i smagen og skaber den rette balance. Til dette formål har vi valgt ekstra jomfruolivenolie ekstra jomfruolivenolie “L’Eliodoro”. Den har en medium frugtighed og er fremstillet af Coratina- og Ogliarola-oliven. Den let bitre krydderi skiller sig ud fra hanesmagen og giver balance.

Oksekødsbøf og svineribs:
Rødt kød og svinekød skal hvile i mellem 4 og 6 timer.

Til marinaden vælger vi medium og stærkt frugtagtige olier. Olivenolier med kraftigere noter er ideelle til at afbalancere den generelt kraftigere smag af disse udskæringer. Til marinering af disse udskæringer har vi valgt “Smeraldo”. En olie med en intens frugtagtig smag, der er fremstillet af 100 % Coratina-oliven. Til svineribsrødene er det “Classic”, en moden olivenolie fremstillet af Coratina- og Ogliarola-oliven.

Grillet lammekølle: Lam og får har også en lang marineringstid på mellem 4 og 6 timer. Med udgangspunkt i en allerede smagfuld base vælger vi en intens frugtagtig olie som f.eks. “LoSmeraldo” til marinaden.

Sådan griller og krydrer du kød perfekt:
Når kødet er blevet marineret, er det tid til at grille det. Igen skal vi være opmærksomme på den sort, vi har valgt. Uanset om det er en saftig oksebøf eller grillning af lækre ribben, gør den rigtige teknik og den rigtige ekstra jomfruolivenolie hele forskellen.





Grillet kylling: Det er et af trækkortene ved enhver grillfest.
Men grillning er en af de mest komplicerede ting, og meget ofte er kødet ikke gennemstegt eller brændt. Hvordan virker det? Vi må ikke udsætte det for direkte gløder, men bør grille det over en mild varme, helst indirekte i en smoker eller Weber-grill . Kyllingen tilberedes meget langsomt, men for at fremskynde tilberedningen kan vi skære den i flere stykker. Denne måde at tilberede den på holder kødet mørt og saftigt.

Bøf: den mesterlige disciplin.
For at tilberede en bøf ekspertmæssigt skal gløderne være meget stærke.
Efter at have marineret den i rigeligt olivenolie skal kødet placeres i direkte varme fra gløderne. Lad det grille i et par minutter, og løft det lidt op for at kontrollere, at der er dannet en sprød skorpe. Husk, hvis kødet ikke løfter sig, hvis du lader det ligge lidt endnu, betyder det, at det ikke er færdigt endnu. Hvis skorpen har dannet sig på begge sider, ved du, at bøffen er blevet mediumstegt, hvis du vil stege den længere igennem, skal du nu lægge den på en køligere del af grillen for at lade den langsomt modne.
Til krydring skal du vælge en ekstra jomfruolivenolie med medium frugtbarhed som f.eks. “L’Eliodoro” eller “Classic“.

 

Svineribs: De er en tidløs grillklassiker.
Tilberedningen er enkel, men man skal være opmærksom på at bruge den indirekte grillmetode. Ribs tilberedes langsomt, så temperaturen på gløderne må ikke være for høj. Du skal vende dem ofte nok, så de steger jævnt.

Lammekølle: Det er den værdige afslutning på enhver grill.
Lammekøllen er magert skåret, og du har brug for en kraftig glød til at grille den. Tilberedningsprocessen er hurtig, og der skal ikke meget til for at opnå et perfekt resultat. Når den typiske skorpe har dannet sig, skal du placere stykket et køligere sted på grillen og lade det hvile i et par minutter.

Lam har en stærk og afgørende smag, som kan afbalanceres af en lige så
af en lige så intens ekstra jomfruolivenolie. Til dette er “LoSmeraldo” den helt rigtige.

 

Olivenolie forbliver vegansk indtil nu Opbyg en immunforsvarsmur mod infektioner.

Styrk immunforsvaret! Svaret på enhver virus.

I den kolde årstid har betændelser det lettere igen. Det skyldes, at de sygdomsfremkaldende agenser, bakterier og vira, har bedre mulighed for at få fat i kroppen. Men olivenolie hjælper. Gennem visse stoffer, polyfenoler, herunder oleocanthal, lindrer den betændelse, styrker immunforsvaret og forebygger forkølelse. Omkring tre spiseskefulde om dagen – f.eks. i en salat – er nok.

Du bør sikre dig, at det ikke er en supermarkeds- eller discountolivenolie, men en olivenolie af høj kvalitet med dokumenterede polyfenolværdier, for disse er praktisk talt ikke-eksisterende i de kommercielle mærker.

Du bør også altid bruge olivenolie til madlavning. På den ene side er den virkelig velegnet til madlavning, og på den anden side har den en positiv effekt på dit forsvar: Den indeholder oleocanthal. Denne ingrediens er først for nylig blevet opdaget af forskere. Den har evnen til at stoppe inflammatoriske processer og siges endda at kunne forebygge kræft. Desuden øger de polyfenoler, som den indeholder, blodets væskeindhold og har en antioxidantvirkning. De beskytter derfor dine celler mod skader.

Smittekilden ligger i Norditalien, over Appeninerne, hvor kosten ligner den tyske med næsten ingen friske fødevarer og 80 % af olivenolien kommer fra supermarkederne. I de mere sydlige regioner forekommer infektionerne næsten kun i byområder.

Styrkelse af immunforsvaret – Sund livsstil

En ugunstig livsstil med stærkt forarbejdede fødevarer, ét æble om året som vitaminforsyning, korte nætter og helst en kørestol under numsen for at undgå enhver bevægelse, fører til så mange affaldsstoffer, syrer og toksiner i din organisme, at den bogstaveligt talt længes efter enhver forkølelse. I dette tilfælde bliver en forkølelse derfor rundhåndet udnyttet af kroppen til afgiftning.

Under en forkølelse er man som bekendt træt, har ringe appetit og spiser derfor ikke meget. I stedet får organismen hvile, let mad og te.

Automatisk giver vi vores krop præcis det, den har brug for i denne situation: Hvile og afslapning for at koncentrere sig om afgiftning og væske for at opløse alle de ophobede affaldsprodukter og derefter indlede regenerationsfasen.

Alt det slim, der løber ud af næsen eller hostes op under en forkølelse, indeholder naturligvis også bakterier eller eliminerede vira. Men sammen med dette slim kan de daglige giftstoffer og metaboliske rester, der har ophobet sig i løbet af de seneste uger og måneder, endelig blive fjernet.

En forkølelse kan derfor også ses positivt, nemlig som et kærkomment afvænningsboost. Men hvis du fremover godt kunne undvære forkølelser og heller ikke ønsker at deltage i hver eneste influenzaepidemi, så sørg med en sund kost og livsstil for, at der fremover kommer færre affaldsstoffer ind i din krop.

Samtidig skal du styrke dit immunsystem, så du fremover er immun over for forkølelser og influenza.

Fødevarer, der styrker immunforsvaret

I kritiske perioder – når forkølelser er udbredte – skal du fokusere på meget specifikke fødevarer og krydderier, der kan styrke immunsystemet:
Grøntsager, der styrker immunforsvaret

Af alle grøntsager skal du vælge fortrinsvis broccoli, grønkål, gulerødder, tomater, cikorie, kål, hvidløg, svampe og spinat.

Især røde, gule, orange og dybgrønne grøntsager, som ud over talrige andre vitale stoffer indeholder masser af betacaroten (forstadiet til A-vitamin), styrker immunforsvaret. De stimulerer produktionen af kroppens politi – de hvide blodlegemer – og hjælper dermed kroppen til at forsvare sig mod infektioner.

Blandt alle kålene er grønkålen den mest næringsrige og samtidig den mest kraftfulde i kampen mod patogener og endda kræftceller. Den indeholder ikke kun enorme mængder betacaroten, men også en særlig høj mængde C-vitamin, calcium og sekundære plantestoffer.
Desuden er kålgrøntsager rige på sekundære planteforbindelser fra gruppen af isothiocyanater. Disse omfatter sulforaphane, som anses for at være gigt- og kræftdræbende og findes især i broccoli og broccolispirer.

Styrk immunforsvaret med broccoli
Sulforafan og dets virkninger på immunsystemet blev undersøgt i en indisk undersøgelse foretaget af Amala Cancer Research Center i Kerala. Den viste, at sulforafan signifikant øgede aktiviteten af naturlige dræberceller (en type forsvarsceller). Det specifikke immunsystem blev også styrket i dannelsen af antistoffer af sulforaphan. Sulforafan øgede også produktionen af interleukin-2 og gamma-interferon betydeligt.

Interleukin-2 er et budbringende stof, hvis tilstedeværelse fremmer deling og formering af forsvarsceller. Gammainterferon aktiverer derimod makrofager, dvs. immunsystemets fangerceller. Sulforafan er derfor et perfekt stof, der kan styrke dit immunforsvar.

Spis de nævnte grøntsager – når det er muligt – rå (bladgrøntsagerne i form af en grøn smoothie) eller kun meget let dampet for at få mest muligt ud af de vitale stoffer. Broccoli spirer fås også tørret og dermed med en særlig høj koncentration af sulforafan.

Frugter, der styrker immunforsvaret
Blandt alle frugter er følgende frugter særligt velegnede til at styrke dit immunforsvar: Citroner, grapefrugter, guavabær, appelsiner, bananer og mørke frugter som kirsebær, blåbær, brombær, solbær og mørke druer – helst altid flere i kombination med hinanden.

Mandler styrker immunforsvaret
Den bedste af alle nødder og frø er den søde mandel. Videnskabelige undersøgelser har vist, at mandler sænker kolesterolet og har en lignende helbredende virkning på tarmene som præbiotika.

Præbiotika er stoffer, der sikrer et sundt tarmmiljø ved at give tilstrækkelig føde til de gavnlige tarmbakterier. På den måde fremmer præbiotika og også mandler immunforsvarets sundhed, da dette vides at være placeret i vid udstrækning i tarmen. Det er nok at indtage en lille håndfuld mandler dagligt for at nyde godt af deres gavnlige virkninger.

Krydderier, der styrker immunforsvaret
Hvis du regelmæssigt krydrer dine måltider med ingefær, kanel, spidskommen, oregano og cayennepeber, kan du gøre din krop så stærk, at den snart vil være i stand til at bekæmpe forkølelser med lethed. Du kan også lave meget effektive teer af alle de nævnte krydderier (med undtagelse af cayennepeber).

Cayennepeber (capsaicin) og kanel kan også indtages som kapsler.

Hvis du allerede er forkølet og først derefter læser disse linjer, vil de nævnte krydderier hjælpe dig med at overvinde din forkølelse hurtigere.

Vores immunsystem og olivenolie

Vores immunsystem og olivenolie

Mellem coronavirus og “infodemia” (informationsepidemien, der er overflødig og ofte modstridende) er det nyttigt at gøre status. Professor Luc Montagnier, Mellem coronavirus og “infodemia” (informationsepidemien, overflødig og ofte modstridende), synes det nyttigt at gøre status. Professor Luc Montagnier, , Nobelpristager i medicin, insisterer på behovet for at styrke immunsystemet. Og videnskabelige beviser viser os, hvordan vi kan gøre det, især med ernæring.

Ordet til prof. Luc Montagnier – læge, biolog og virolog, der vandt Nobelprisen i medicin i 2008 for opdagelsen af HIV-virussen – gav et omfattende interview den 25.2.20 om coronaviruset. Her er nogle korte uddrag, der begynder med en opfordring til ikke at gå i panik. Vi står over for en “stærkt overførbar virus”, der breder sig i mange lande og ikke er så farlig i sig selv, hvis det ikke kommer til de mulige lungekomplikationer. “Derfor bør vi tage nogle ekstra forholdsregler”: – Vi bør derfor tage nogle ekstra forholdsregler: “Vi bør tage nogle ekstra forholdsregler. “Det er nødvendigt at vaske meget ofte som hænder, ikke at trække vejret gennem munden, men kun gennem næsen.

Vores stærkeste allierede: Vores immunsystem

Det er nødvendigt at styrke immunforsvaret for at forhindre, at en virus, der ikke er særlig farlig i sig selv, forårsager yderligere komplikationer (lungesygdom), når den smittes. “Vi har ikke specifikke virushæmmere, men vi har alle et godt immunforsvar.” (…) Vores vigtigste forsvar er nu immunsystemet. ” Vi skal derfor styrke vores immunsystem eller i det mindste holde det i god form. Til det formål skal vi indtage alle de antioxidanter, der findes. Faktisk skyldes en del af den sygdom, der skyldes virus, oxidativt stress. Og oxidativ stress skyldes frie radikaler (ROS), dvs. molekyler, der oxiderer andre molekyler. Så vi bør kontrollere oxidativ stress ved at tage antioxidanter.

“Antioxidanter som olivenoliepolyphenoler styrker immunforsvaret.”

Gode antioxidanter er de fermenterede papayaekstrakter, som indeholder mange antioxidante enzymer. Indtagelse af polyphenolrig olivenolie er en af de mest effektive måder at fylde antioxidanterne op på. Glutathion er et andet mindre kendt, men meget aktivt produkt. Det kan indtages oralt i piller, og det virker meget godt. Men C-vitamin og D-vitamin er også meget nyttige. Og for fremtiden arbejder vi sammen med nogle kinesiske venner, som har fundet frem til nogle endnu mere effektive antioxidantenzymer, som forhåbentlig snart vil være tilgængelige.

 

Olijfolie-extractie

 

“Styrk immunforsvaret med en effektiv kost.“

En realistisk strategi for at håndtere situationen er at give vores krop alle de molekyler, som videnskaben har vist, at de kan styrke immunsystemet. Det er nemlig velkendt, at optimal immunforsvarskompetence afhænger af ernæringsstatus og mangel på mikronæringsstoffer – ligesom en ubalanceret kost kan mindske modstandskraften over for infektioner. Der er et dobbeltrettet samspil mellem ernæring, infektion og immunitet: – Immunresponset er kompromitteret, når ernæringen er utilstrækkelig, hvilket prædisponerer folk for infektioner, og samtidig – Dårlig ernæringsstatus kan forværres af selve immunresponset på infektion.

Man kan derfor forbedre modstandsdygtigheden over for infektioner ved at være opmærksom på bidraget fra visse mikronæringsstoffer – til sammenligning kan der især i visse faser af livet (ældre og børn) forekomme mangel på disse – og på en optimal, dvs. varieret og afbalanceret kost.