Fedt gennem fedt?

En myte, der holder sig ved lige:
Mange tror virkelig stadig, at deres problem er fedt;
Det modsatte er tilfældet.

Det er en af de seneste årtiers største ernæringsmæssige fejltagelser: den antagelse, at fedt i maden gør dig tyk. Talrige undersøgelser har vist, at fedt er vigtigt og sundt – hvis man spiser den rigtige slags. I de seneste årtier har fødevareindustrien bragt flere og flere fedtfattige lightprodukter på markedet og solgt dem til forbrugerne som sunde slankeprodukter. Intet under, da medierne og ernæringseksperter i årevis har fortalt folk, at for meget fedt i maden er usundt – og frem for alt, at det gør dig tyk.

På den anden side ville det være rigtigt at skelne mellem hvilke fedtstoffer, der faktisk er gavnlige for sundheden, og hvilke der ikke er det. Desuden bør man også oplyse, hvilke fedtstoffer der omsættes på hvilken måde, og hvilke der så må betragtes som fedende.
Generelt skelnes der mellem umættede og mættede fedtstoffer, som tidligere blev betegnet som “sunde” eller “usunde” (en skelnen, der nu anses for at være forældet). Mennesket har brug for begge typer fedt hver dag til stofskifteprocesser i kroppen. De er nødvendige for optagelsen af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K, giver en naturlig mæthedsfornemmelse, er nødvendige for hormoners og enzymernes funktion og mindsker svingninger i blodsukkeret.

Fedtfattige diæter virker ikke, men fedt kan hjælpe dig med at tabe dig.

Den amerikanske forfatter, læge og professor i pædiatri, Aaron Carroll, opklarer også fedtmyterne i sin nye bog “The Bad Food Bible”. Han skriver: “Hvis der er én ting, vi ved om fedt, er det, at det at spise fedt ikke medfører vægtøgning. Tværtimod kan det endda hjælpe dig med at tabe et par kilo”.

Han underbygger dette udsagn med forskellige undersøgelsesresultater. I en stor kvindeundersøgelse med næsten 50.000 deltagere over en periode på otte år blev det undersøgt, om en fedtfattig kost var sundere. 60 procent af kvinderne spiste normalt, mens de øvrige 40 procent reducerede mængden af fedt i kosten betydeligt. I stedet for at indtage 38 procent af kalorierne fra fedt, indtog de kun 20 procent.

Efter at have analyseret dataene viste det sig, at fedtfattig kost hverken kunne reducere risikoen for hjertesygdomme og brystkræft eller bidrage til vægttab på lang sigt. Omvendt kan man sige, at fedt heller ikke har nogen negativ indflydelse på disse faktorer.

Ikke fed, men sukker gør dig fed

En evaluering af over 50 ernæringsundersøgelser, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift “Food and Nutrition Research”, viser, hvor problemet med vægtøgning faktisk ligger. Der er kun taget hensyn til undersøgelser, der er foretaget fra år 2000 og frem. Ved analysen af dataene fandt forskerne ud af, at et øget forbrug af kostfibre og nødder næppe fører til vægtøgning, mens et højt kødforbrug fremmer vægtøgning. Ligeledes blev der fundet beviser for, at fuldkornsprodukter, havregryn og fede mejeriprodukter beskytter mod vægtøgning. Desuden forhindrer kostfibre og frugt vægtøgning omkring taljen.

På den anden side er der fundet en sammenhæng mellem et stort forbrug af hvidt melprodukter, slik og desserter og vægtøgning kombineret med en større talje. Problemet er tydeligvis ikke fedt, men sukker og simple kulhydrater fra hvidt mel. Ifølge forfatterne beskytter en forøgelse af fiberrige fødevarer og mejeriprodukter og en reduktion af hvidt mel, kød og sukker permanent mod at blive fed.

“I Tyskland er det ikke for meget fedt, der spises, men for mange kulhydrater. Tyskland er blevet tykkere og tykkere under stigningen i kulhydrater”, siger ernæringsekspert Dr. Riedl. Sukker er “kongen af fedningsstoffer”. Og videre: “Det går hurtigt over i blodet og får insulinniveauet til at stige. Høje insulinniveauer forhindrer til gengæld fedttab.

Spise fedt og forblive slank? Det lyder paradoksalt, men det er det ikke, som en ny undersøgelse viser. Ifølge forskerne er olivenolie den mest mættende fødevare.

Netop forbruget af visse fedtstoffer kan tilsyneladende hjælpe mod uønsket vægtøgning. Årsagen er den mættende effekt – og den er særlig god med olivenolie, som en undersøgelse fra det tekniske universitet i München (TUM) og universitetet i Wien har vist. Fedtfattige fødevarer hjælper derimod ikke nødvendigvis mod overskydende kilo – fordi de ikke holder dig mæt i lang tid.

Årsagen til den mættende effekt i forbindelse med olie var smagsstofferne, som TUM meddelte. “Vi har bevist, at aromastoffer kan regulere mæthedsfornemmelsen”, forklarede professor Peter Schieberle, der også er leder af det tyske forskningsinstitut for fødevarekemi. “Vi håber, at resultaterne vil bidrage til at udvikle mere effektive fedtfattige fødevarer med uændret mæthedsvirkning i fremtiden.”

Gruppen med olivenolie tog ikke på i vægt

Arbejdsgruppen under ledelse af Schieberle og Veronika Somoza fra universitetet i Wien havde undersøgt fire spiselige fedtstoffer: svinefedt, mælkefedt, rapsolie og olivenolie. I tre måneder indtog deltagerne i undersøgelsen dagligt 500 gram mager yoghurt beriget med et af de fire fedtstoffer – ud over deres normale kost.

“Olivenolien havde den største mæthedsvirkning”, siger Schieberle. Olivenoljegruppen tog heller ikke på i vægt – hos deres deltagere forblev procentdelen af kropsfedt og kropsvægt konstant. “Resultatet var overraskende, fordi raps- og olivenolie indeholder lignende fedtsyrer.”

Ingredienser påvirker blodsukkerniveauet

Derfor tog forskerne fat på smagsstofferne. Nu fik en gruppe yoghurt med smagsekstrakter fra olivenolie, mens en kontrolgruppe fik almindelig yoghurt. Gruppen med olivenolie fastholdt deres energiindtag, mens kontrolgruppen derimod indtog flere kalorier.

Ingredienserne havde tilsyneladende en direkte effekt på blodsukkeret. Hvor længe mæthedsfornemmelsen varer, afhænger bl.a. af blodsukkeret. Jo hurtigere det falder, jo hurtigere føler man sig sulten igen. I undersøgelsen var italiensk olivenolie den mest effektive.

Takket være de ingredienser, den indeholder, især de monoumættede fedtsyrer, er olivenolie mere egnet end nogen anden olie til et bæredygtigt vægttab. Det skyldes, at oliesyre let omsættes af kroppen, sjældent lagres, er stabil og olien som helhed, hvis den indtages dagligt, kan virke som en metabolisk turbo.

Erfaringerne med denne olie med hensyn til vægttab har været positive over hele linjen!

Læs også “Hvor sund er olivenolie egentlig?”