Der er meget mere sundhed i olivenolie, end man tidligere har troet.

Nogle nye undersøgelser giver nu endda håb om behandlingsmuligheder for f.eks. hjernetumorer, brystkræft og Alzheimers sygdom.

Mange af de sundhedsmæssige fordele ved olivenolie har været kendt i årevis – og flere og flere bliver opdaget, efterhånden som forskere ser nærmere på dette århundredgamle produkt fra Middelhavsområdet.

På baggrund af disse 6 sygdomme kan du se, hvor meget medicinsk kraft der er indeholdt i olivenolie af høj kvalitet.

I. Hjerte og kredsløb

Næsten alle kender det første pluspunkt: Især hjerte-kar-sygdomme kan forebygges eller forbedres betydeligt ved at skifte til en middelhavskost, som er stærkt baseret på olivenolie, hvilket blev bekræftet af en undersøgelse foretaget af det medicinske forskningsinstitut i Barcelona i februar 2017.
Olivenolie indeholder 73 procent umættede fedtsyrer, men frem for alt en lang række antioxidanter, såsom oliesyre, som sænker LDL-kolesterol og dermed forhindrer åreforkalkning. Derudover er der oleuropein, som udvider arterierne. Det går endda så vidt, at grøntsager stegt i olivenolie er sundere end kogte, som det blev konstateret i en undersøgelse fra universitetet i Granada: Antioxidanter går tabt ved tilberedning, men ikke ved stegning i olivenolie.

II. Kræftbehandling

Næsten alle kender det første pluspunkt: Især hjerte-kar-sygdomme kan forebygges eller forbedres betydeligt ved at skifte til en middelhavskost, som er stærkt baseret på olivenolie, hvilket blev bekræftet af en undersøgelse foretaget af det medicinske forskningsinstitut i Barcelona i februar 2017.
Allerede for nogle få år siden blev der konstateret en ibuprofenlignende virkning af oleocanthal, der er indeholdt i olivenolie. Ikke nok til at lindre hovedpine med det samme, men i koncentrerede mængder har denne phenylethanoid en yderst interessant virkning.
Og jo mere der forskes i olivenolie, jo mere overraskende bliver resultaterne. Oleocanthal har også en yderst giftig virkning på kræftceller. Den angriber lysosomerne inde i kræftcellerne, hvor de opbevarer affald. De bliver ødelagt af oleocanthal – og dermed dør kræftcellerne inden for ca. 30 minutter, som forskerne Paul Breslin, David Foster og Onica LeGendre fandt frem til i deres undersøgelse.

“Jo flere mennesker vælger en middelhavskost, jo større betydning får oleocanthal som et nøgleelement i dette kostmønster.”

Paul Breslin,

Ernæringsspecialist ved State University of New Jersey

III. Tumorkontrol

Ifølge undersøgelser foretaget af Wellcome Trust Centre for Cell Biology ved University of Edinburgh er den allerede nævnte oliesyre i stand til at stoppe et meget specifikt protein, der spiller en afgørende rolle i dannelsen af hjernetumorer.

For at være mere præcis: oliesyren forhindrer proteinet i at udvikle den såkaldte miR-7. Dette forhindrer også dannelsen af tumorerne.

Forskerne kan ikke sige, om olivenolie som fødevare allerede er med til at forhindre dannelsen af kræft i hjernen. Men:

“Forskerne kan ikke sige, om olivenolie som fødevare allerede er med til at forhindre dannelsen af kræft i hjernen. Men:”

Dr. Gracjan Michlewski,

University Edinburgh

Ifølge de hidtidige resultater af hans forskning er det ikke kun hjerneceller, der påvirkes positivt af oliesyre – der kunne også påvises en hæmning af brystkræftceller.

#Hvad er polyphenoler

 

olive oil extraction

IV. Alzheimers

En tredje casestudie i juni 2017 gav endnu et spændende indblik i olivenolie. Denne gang testede forskerne to grupper af mus.

Efter henholdsvis ni og tolv måneders levetid blev dyrene testet for deres hukommelse og indlæringsevner. De olivenolie-fodrede dyr klarede sig markant bedre i alle testene.

En tredje casestudie i juni 2017 gav endnu et spændende indblik i olivenolie. Denne gang testede forskerne to grupper af mus. Ved senere sammenligninger af hjernerne viste det samme resultat: hjernecellerne i olivenoljegruppen var synligt sundere, og de havde mindre amyloidplak, en følge af giftige proteiner, der ophobes i hjernen.

Forskernes konklusion: Olivenolie kan udløse “autofagi af nerveceller”. Dette er en proces, hvor celler nedbryder og udnytter deres egne bestanddele. En slags rensningsproces. På denne måde kunne hukommelsen og den synaptiske integritet bevares og den patologiske effekt mindskes.

“Dette er en meget vigtig opdagelse, fordi vi har mistanke om, at en reduktion i autofagi er et tegn på, at Alzheimers sygdom begynder at opstå.”

Domenico Praticò,

Temple University

V. Blodsukker

Olivenolie kan også have en positiv effekt på diabetes: Undersøgelser har vist, at brugen af olivenolie hos patienter med type 1-diabetes f.eks. sikrer, at stigningen i blodsukkeret efter at have spist er lavere. Og lægerne anbefaler også middelhavskost til patienter med type 2-diabetes – helst udelukkende med olivenolie, da dette sikrer et permanent fald i blodsukkeret.

VI. Osteoporose

Olivenolie kan endda have en positiv indflydelse på dannelsen af osteoporose: I Middelhavslandene er denne sygdom med skrøbelige knogler, som rammer mange mennesker i alderdommen, langt fra så almindelig. De phenoler, der er indeholdt i olivenolie, beskytter knoglemassen.

I alt dette er det dog yderst vigtigt at være opmærksom på olivenoliens virkelig gode kvalitet. Ikke alle “ekstra jomfruolie” eller “ekstra jomfruolie” er virkelig det, som den skal være: nemlig naturlig. Olivenolier fra supermarkeder eller discountere er, selv om de er mærket med “ekstra jomfru” eller “ekstra jomfru”, ikke naturlige, men forarbejdede brugte olier, de indeholder hverken meget oliesyre eller polyfenoler som f.eks. oleocanthal, men kun mange frie oliesyrer og smager derfor “mildt”. Olivenolie, der ikke er raffineret, dvs. frisk og ikke varmebehandlet, er let bitter – hvilket oleocanthal er ansvarlig for. En olivenolie, der ikke længere er bitter og skarp, har derfor næsten ingen oleocanthal eller oleuropein og er dermed samtidig også fri for sundhedsskadelige virkninger.

Så lad være med at sætte smag over sundhed. Det er bedre at vælge en virkelig naturlig “ekstra jomfruolie” og ikke en af de “manipulerede” varianter. Et par euro mere for den originale er altid det værd.