Olivenolie forbliver vegansk indtil nu Opbyg en immunforsvarsmur mod infektioner.

Styrk immunforsvaret! Svaret på enhver virus.

I den kolde årstid har betændelser det lettere igen. Det skyldes, at de sygdomsfremkaldende agenser, bakterier og vira, har bedre mulighed for at få fat i kroppen. Men olivenolie hjælper. Gennem visse stoffer, polyfenoler, herunder oleocanthal, lindrer den betændelse, styrker immunforsvaret og forebygger forkølelse. Omkring tre spiseskefulde om dagen – f.eks. i en salat – er nok.

Du bør sikre dig, at det ikke er en supermarkeds- eller discountolivenolie, men en olivenolie af høj kvalitet med dokumenterede polyfenolværdier, for disse er praktisk talt ikke-eksisterende i de kommercielle mærker.

Du bør også altid bruge olivenolie til madlavning. På den ene side er den virkelig velegnet til madlavning, og på den anden side har den en positiv effekt på dit forsvar: Den indeholder oleocanthal. Denne ingrediens er først for nylig blevet opdaget af forskere. Den har evnen til at stoppe inflammatoriske processer og siges endda at kunne forebygge kræft. Desuden øger de polyfenoler, som den indeholder, blodets væskeindhold og har en antioxidantvirkning. De beskytter derfor dine celler mod skader.

Smittekilden ligger i Norditalien, over Appeninerne, hvor kosten ligner den tyske med næsten ingen friske fødevarer og 80 % af olivenolien kommer fra supermarkederne. I de mere sydlige regioner forekommer infektionerne næsten kun i byområder.

Styrkelse af immunforsvaret – Sund livsstil

En ugunstig livsstil med stærkt forarbejdede fødevarer, ét æble om året som vitaminforsyning, korte nætter og helst en kørestol under numsen for at undgå enhver bevægelse, fører til så mange affaldsstoffer, syrer og toksiner i din organisme, at den bogstaveligt talt længes efter enhver forkølelse. I dette tilfælde bliver en forkølelse derfor rundhåndet udnyttet af kroppen til afgiftning.

Under en forkølelse er man som bekendt træt, har ringe appetit og spiser derfor ikke meget. I stedet får organismen hvile, let mad og te.

Automatisk giver vi vores krop præcis det, den har brug for i denne situation: Hvile og afslapning for at koncentrere sig om afgiftning og væske for at opløse alle de ophobede affaldsprodukter og derefter indlede regenerationsfasen.

Alt det slim, der løber ud af næsen eller hostes op under en forkølelse, indeholder naturligvis også bakterier eller eliminerede vira. Men sammen med dette slim kan de daglige giftstoffer og metaboliske rester, der har ophobet sig i løbet af de seneste uger og måneder, endelig blive fjernet.

En forkølelse kan derfor også ses positivt, nemlig som et kærkomment afvænningsboost. Men hvis du fremover godt kunne undvære forkølelser og heller ikke ønsker at deltage i hver eneste influenzaepidemi, så sørg med en sund kost og livsstil for, at der fremover kommer færre affaldsstoffer ind i din krop.

Samtidig skal du styrke dit immunsystem, så du fremover er immun over for forkølelser og influenza.

Fødevarer, der styrker immunforsvaret

I kritiske perioder – når forkølelser er udbredte – skal du fokusere på meget specifikke fødevarer og krydderier, der kan styrke immunsystemet:
Grøntsager, der styrker immunforsvaret

Af alle grøntsager skal du vælge fortrinsvis broccoli, grønkål, gulerødder, tomater, cikorie, kål, hvidløg, svampe og spinat.

Især røde, gule, orange og dybgrønne grøntsager, som ud over talrige andre vitale stoffer indeholder masser af betacaroten (forstadiet til A-vitamin), styrker immunforsvaret. De stimulerer produktionen af kroppens politi – de hvide blodlegemer – og hjælper dermed kroppen til at forsvare sig mod infektioner.

Blandt alle kålene er grønkålen den mest næringsrige og samtidig den mest kraftfulde i kampen mod patogener og endda kræftceller. Den indeholder ikke kun enorme mængder betacaroten, men også en særlig høj mængde C-vitamin, calcium og sekundære plantestoffer.
Desuden er kålgrøntsager rige på sekundære planteforbindelser fra gruppen af isothiocyanater. Disse omfatter sulforaphane, som anses for at være gigt- og kræftdræbende og findes især i broccoli og broccolispirer.

Styrk immunforsvaret med broccoli
Sulforafan og dets virkninger på immunsystemet blev undersøgt i en indisk undersøgelse foretaget af Amala Cancer Research Center i Kerala. Den viste, at sulforafan signifikant øgede aktiviteten af naturlige dræberceller (en type forsvarsceller). Det specifikke immunsystem blev også styrket i dannelsen af antistoffer af sulforaphan. Sulforafan øgede også produktionen af interleukin-2 og gamma-interferon betydeligt.

Interleukin-2 er et budbringende stof, hvis tilstedeværelse fremmer deling og formering af forsvarsceller. Gammainterferon aktiverer derimod makrofager, dvs. immunsystemets fangerceller. Sulforafan er derfor et perfekt stof, der kan styrke dit immunforsvar.

Spis de nævnte grøntsager – når det er muligt – rå (bladgrøntsagerne i form af en grøn smoothie) eller kun meget let dampet for at få mest muligt ud af de vitale stoffer. Broccoli spirer fås også tørret og dermed med en særlig høj koncentration af sulforafan.

Frugter, der styrker immunforsvaret
Blandt alle frugter er følgende frugter særligt velegnede til at styrke dit immunforsvar: Citroner, grapefrugter, guavabær, appelsiner, bananer og mørke frugter som kirsebær, blåbær, brombær, solbær og mørke druer – helst altid flere i kombination med hinanden.

Mandler styrker immunforsvaret
Den bedste af alle nødder og frø er den søde mandel. Videnskabelige undersøgelser har vist, at mandler sænker kolesterolet og har en lignende helbredende virkning på tarmene som præbiotika.

Præbiotika er stoffer, der sikrer et sundt tarmmiljø ved at give tilstrækkelig føde til de gavnlige tarmbakterier. På den måde fremmer præbiotika og også mandler immunforsvarets sundhed, da dette vides at være placeret i vid udstrækning i tarmen. Det er nok at indtage en lille håndfuld mandler dagligt for at nyde godt af deres gavnlige virkninger.

Krydderier, der styrker immunforsvaret
Hvis du regelmæssigt krydrer dine måltider med ingefær, kanel, spidskommen, oregano og cayennepeber, kan du gøre din krop så stærk, at den snart vil være i stand til at bekæmpe forkølelser med lethed. Du kan også lave meget effektive teer af alle de nævnte krydderier (med undtagelse af cayennepeber).

Cayennepeber (capsaicin) og kanel kan også indtages som kapsler.

Hvis du allerede er forkølet og først derefter læser disse linjer, vil de nævnte krydderier hjælpe dig med at overvinde din forkølelse hurtigere.