Hemmeligheden bag gode grillmarinader! De bedste tips til grill og grill.

Kun den rigtige marinade gør kødet perfekt!

Endelig er foråret her!
Hvad kan være bedre end at tilbringe en ubekymret weekend i selskab med venner? Det er endnu hyggeligere, når man kan nyde velgrillet kød mellem en god dråbe vin og det andet. Alt dette fungerer kun, hvis du til en vis grad mestrer kunsten at grille og griber sagen an med ekspertise.

Inden vi begynder at tænde ild i vores grill eller røgeovn, skal vi tænke over, hvad vi vil grille, hvilket kød vi vil grille, og hvordan vi kan marinere kødet til grillen. Uanset om det er oksebøffer, svineribs, lammekølle eller grillet kylling, kan det af flere grunde anbefales at tilberede disse fødevarer med den mest passende marinade. I princippet består en grillmarinade af tre ingredienser: Olie, syre og krydderier, der blandes sammen. Om du foretrækker olie eller syre er et spørgsmål om smag. Men når det gælder olie, skal du ikke spare på den forkerte ende, da det er sådan, at de aromatiske stoffer kommer ind i kødet. Det skal være en vegetabilsk olie af høj kvalitet som f.eks. olivenolie. Til syrlighed kan man bruge eddike, citronsaft, vin eller appelsinsaft, men med olivenolie, som er kendt for at indeholde oliesyre og polyfenoler, slår man to fluer med ét smæk. Med krydderierne har du frie hænder, lige som du vil. Derfor har vi besluttet at præsentere, hvad vi anser for at være de bedste olier til grillning af kød og fisk.

Hvorfor marinere med olivenolie?

 

Hvad de fleste ikke ved: Italien er et land af grillmestre. Hvorfor er denne oplysning ikke nået ud til Tyskland? Fordi de fleste Italien-turister ikke ser på alle restauranter, der ikke er mærket “Pizzeria”, og alle restauranter med titlen “Trattoria Specialitá alla Brace” bliver udeladt.

I disse grilltempler grilles der på store griller, der fodres med gløder fra ege- eller bøgetræbrænde, og denne kunst bliver her fejret til perfektion. Ekstra jomfruolivenolie er et nøgleelement i denne disciplin. Dens anvendelse giver en forskellig smag alt efter mængden og retten. Dette afhænger af olivensorten, smagen, duften og intensiteten af deres frugtighed. Hvad mange imidlertid ikke ved, er, at marinader baseret på olivenolie reducerer de forurenende stoffer, der frigives, når kød steges ved høje temperaturer, betydeligt. Når fedt løber af gløderne, stiger der ofte røg op. Dette omdanner ædle proteiner til kræftfremkaldende stoffer. For at fortsætte med at grille uden risiko er det tilrådeligt at bruge ekstra jomfruolivenolie, citron og forskellige krydderier som f.eks. rosmarin. Den rette mængde af disse ingredienser danner en reel beskyttende barriere mod de skadelige stoffer, der frigives under stegning.

 

Den bedste ekstra jomfruolivenolie til marinering

Marinaden til det grillede kød varierer derefter alt efter sort og udskæring:

Grillet kylling: Hvis det er fjerkræ, skal kødet hvile i 2-4 timer, inden det grilles.
Til marinaden vælger vi frugtagtige olier af middelhøj intensitet. De er afbalancerede i smagen og skaber den rette balance. Til dette formål har vi valgt ekstra jomfruolivenolie ekstra jomfruolivenolie “L’Eliodoro”. Den har en medium frugtighed og er fremstillet af Coratina- og Ogliarola-oliven. Den let bitre krydderi skiller sig ud fra hanesmagen og giver balance.

Oksekødsbøf og svineribs:
Rødt kød og svinekød skal hvile i mellem 4 og 6 timer.

Til marinaden vælger vi medium og stærkt frugtagtige olier. Olivenolier med kraftigere noter er ideelle til at afbalancere den generelt kraftigere smag af disse udskæringer. Til marinering af disse udskæringer har vi valgt “Smeraldo”. En olie med en intens frugtagtig smag, der er fremstillet af 100 % Coratina-oliven. Til svineribsrødene er det “Classic”, en moden olivenolie fremstillet af Coratina- og Ogliarola-oliven.

Grillet lammekølle: Lam og får har også en lang marineringstid på mellem 4 og 6 timer. Med udgangspunkt i en allerede smagfuld base vælger vi en intens frugtagtig olie som f.eks. “LoSmeraldo” til marinaden.

Sådan griller og krydrer du kød perfekt:
Når kødet er blevet marineret, er det tid til at grille det. Igen skal vi være opmærksomme på den sort, vi har valgt. Uanset om det er en saftig oksebøf eller grillning af lækre ribben, gør den rigtige teknik og den rigtige ekstra jomfruolivenolie hele forskellen.

Grillet kylling: Det er et af trækkortene ved enhver grillfest.
Men grillning er en af de mest komplicerede ting, og meget ofte er kødet ikke gennemstegt eller brændt. Hvordan virker det? Vi må ikke udsætte det for direkte gløder, men bør grille det over en mild varme, helst indirekte i en smoker eller Weber-grill . Kyllingen tilberedes meget langsomt, men for at fremskynde tilberedningen kan vi skære den i flere stykker. Denne måde at tilberede den på holder kødet mørt og saftigt.

Bøf: den mesterlige disciplin.
For at tilberede en bøf ekspertmæssigt skal gløderne være meget stærke.
Efter at have marineret den i rigeligt olivenolie skal kødet placeres i direkte varme fra gløderne. Lad det grille i et par minutter, og løft det lidt op for at kontrollere, at der er dannet en sprød skorpe. Husk, hvis kødet ikke løfter sig, hvis du lader det ligge lidt endnu, betyder det, at det ikke er færdigt endnu. Hvis skorpen har dannet sig på begge sider, ved du, at bøffen er blevet mediumstegt, hvis du vil stege den længere igennem, skal du nu lægge den på en køligere del af grillen for at lade den langsomt modne.
Til krydring skal du vælge en ekstra jomfruolivenolie med medium frugtbarhed som f.eks. “L’Eliodoro” eller “Classic“.

 

Svineribs: De er en tidløs grillklassiker.
Tilberedningen er enkel, men man skal være opmærksom på at bruge den indirekte grillmetode. Ribs tilberedes langsomt, så temperaturen på gløderne må ikke være for høj. Du skal vende dem ofte nok, så de steger jævnt.

Lammekølle: Det er den værdige afslutning på enhver grill.
Lammekøllen er magert skåret, og du har brug for en kraftig glød til at grille den. Tilberedningsprocessen er hurtig, og der skal ikke meget til for at opnå et perfekt resultat. Når den typiske skorpe har dannet sig, skal du placere stykket et køligere sted på grillen og lade det hvile i et par minutter.

Lam har en stærk og afgørende smag, som kan afbalanceres af en lige så
af en lige så intens ekstra jomfruolivenolie. Til dette er “LoSmeraldo” den helt rigtige.