Olive oil test - Stiftung Warentest tests 28 olive oils and finds no polyphenols

Fidusen med den milde olivenolie

Kilde:  stern
© Gruner + Jahr AG & Co. KG

“Det hele er et spørgsmål om pris”.

Produktionen er specifikt rettet mod lavprismarkedet. Det, der ender på massemarkedet, er derfor ofte industrielle, trætte olier – med et højt kalorieindhold, et lavt fenolindhold og en svag smag. Her bliver oliven ikke plukket, men skåret ned fra træet – medmindre landmanden foretrækker at vente, til de overmodne frugter er faldet mudret ned på jorden, hvor han kan feje dem op med en maskine. De frugter, der er høstet på denne måde, kan ofte ses stå i sække ved vejkanten, svedende, rådnende og rådnende i solen.
Og den olie, der fremstilles af dem? Den stinker, og dens indhold af fri oliesyre, som er et tegn på rådne frugter, overstiger hurtigt og langt den tilladte grænse på 0,8 % pr. liter.

Skal det hældes ud, bruges i olielamper eller i lakker? Overhovedet ikke. Der er olieraffinaderiet. Og der er Tyskland. Mange forbrugere der kender ikke den typiske friske smag af olivenolie, den til tider græsagtige, blomstrende aroma, der lugter af artiskokker eller frisk hø, den lette bitterhed og skarphed i munden.

“Og så er der Tyskland.
Mange forbrugere der kender ikke den typiske friske smag af olivenolie.”

Det er også muligt at sælge olie til Tyskland, som en kemiker i et fødevarelaboratorium først har fjernet stanken fra og derefter opfrisket den ved at skære den op. Smagen har tilpasset sig den dårlige kvalitet. Til det tyske marked fremstilles særligt mildt smagende olier, som sælges som høj kvalitet. Det er som om Cindy aus Marzahn blev præsenteret som “Tysklands næste topmodel” i Papua Ny Guinea.

I 2013 importerede Tyskland 57 millioner liter olivenolie, hvoraf næsten tre fjerdedele kom fra Italien. Mange mennesker tænker på de smukke olivenlunde i det smukke Toscana. Men den olie, som tyske kunder køber, kommer ikke altid derfra. Den italienske oprindelse tjener også markedsføringsformål. Et italiensk navn på flasken betaler sig altid i detailhandlen. Det viser et kig på hylderne hos Rewe. Her finder man Carapelli-Firenze, Sasso, Bertolli, Pietro Coricelli. Det lyder godt. Men det smager sjældent sådan. Hvordan kan det være anderledes, olivenolieproduktionen i hele Italien dækker jo ikke engang sit eget behov. Hvis der overhovedet kommer italiensk olivenolie ud af landet, ender den næsten aldrig i supermarkederne, men i specialforretninger og ikke til billige priser, for i Toscana – hvor høsten næsten udelukkende kan foregå i hånden – kan olivenolie næppe produceres til en omkostningsdækkende pris på under 12 euro pr. liter.”

“I Spanien ligger – på grund af EU’s støttepolitik – de største problemområder for olivendyrkning. Især i Andalusien driver jordbesidderne i dag enorme olivenmonokulturer. Leverandørerne af AOV kommer også herfra, herunder virksomheder, der er subsidieret med offentlige midler. Naturligvis findes der også olie af høj kvalitet i Spanien. Men den er lige så dyr som alle andre steder og når i bedste fald ud til den specialiserede handel. Selvfølgelig kunne man teoretisk set markedsføre spansk olie som sådan – men den har intet ry. Det har den italienske olie.

Spansk olie i bulk transporteres ligesom olie fra andre lande med skib over Middelhavet til havnen i Livorno. Derefter fortsætter den sin rejse med tankbiler gennem Toscana, indtil lastbilerne hælder deres last i en af tankene på gårde tilhørende virksomheder som AOV i Monteriggioni.”

 

Surhedsgrad i olivenolie

Mange leverandører af olivenolie reklamerer med et lavt syreindhold (og narrer dig med det).
(og fører dig rundt ved næsen med det!)

Nogle leverandører af olivenolie reklamerer aktivt med et lavt syreindhold. Dette er vildledende, fordi mange mennesker tror, at de kan smage syreniveauet i olivenolie. Men syreindholdet har intet med smag at gøre, fordi frie fedtsyrer er smagløse. For at bestemme olivenoliens surhedsgrad er det derfor ikke nødvendigt at foretage en smagsprøve, men en kemisk analyse. For kun i laboratoriet kan man bestemme, hvor højt syreindholdet i en olivenolie er. Du skal vide, at olivenolie ligesom alle andre vegetabilske olier i høj grad består af triglycerider. Triglycerider består altid af tre oliesyrer, der er bundet til glycerol. Enkelt sagt betyder det, at de tre oliesyrer holdes på plads af glycerol, men denne “fastholdelsesmekanisme” er ikke særlig stabil. Under påvirkning af varme, ilt (= oxidation) eller påvirkning fra visse bakterier (= fermentering) løsner oliesyrerne sig fra glycerol, og der dannes såkaldte “frie fedtsyrer”. I kemi angiver syreindholdet, hvor mange frie fedtsyrer der er i olien. Hvis syreindholdet er højt, er der mange frie fedtsyrer i olivenolien. Hvis syreindholdet er lavt, er oliesyrerne omvendt bundet til glycerol, og den vegetabilske olie har derfor et lavt syreindhold.

Er der en sammenhæng mellem olivenoliens smag og surhedsgrad?

Som allerede nævnt skal spørgsmålet “Smager olivenolie surt?” klart besvares med “Nej”. Ikke desto mindre kan det være, at syrligheden kan smages, om ikke af en lægmand, så i hvert fald af en ekspert. Men det virker heller ikke. Olivenoliens surhedsgrad skal altid være baseret på en kemisk analyse. Selv den mest trænede og specialiserede gane kan ikke afgøre, om en olivenolie indeholder mange eller få frie fedtsyrer. Derfor tror mange, at den olivenolie af høj kvalitet, de har købt, er “sur”, og forveksler kvalitetsegenskaber som f.eks. skarphed og aroma med surhedsgrad. Omvendt er mange olier, der annonceres som “milde”, som de fleste supermarkedsprodukter, ganske enkelt gamle og oxiderede og har derfor en øget surhedsgrad, der af den intetanende forbruger opfattes som behagelig og mild. Sådanne olivenolier giver ikke længere nogen sundhedsmæssige fordele i forhold til andre olier, de fylder kun supermarkedskædernes kasser.

Read also: fedt gennem fedtstoffer

Ekstra jomfruolivenolie: et fedtstof, der ikke gør dig fed!

Olivenolie af høj kvalitet kan defineres som “et fedtstof, der ikke gør dig fed”.

Selv om det dyrebare “guld fra Middelhavet” har et højt kalorieindhold – svarende til ca. 90 kcal pr. ske – er dets gavnlige egenskaber så mange, at den dosis, som eksperter og ernæringseksperter anbefaler, er 3 – 4 spiseskefulde om dagen. Dette skyldes, at mængden af kalorier, ikke er direkte proportional med vægtøgning, snarere tværtimod. Lad os se hvorfor.

Ekstra jomfru olivenolie til vægttab, men med glæde!

Ekstra jomfruolivenolie er en vigtig fødevare for vores sundhed, som forbedrer stofskiftet uden at fremme vægtøgning. Derfor er det en fødevare, som absolut skal have sin plads i vores kost, i modsætning til mange andre fedtstoffer, hvoraf nogle anses for at være sunde. Årsagen: Olivenolie opfører sig anderledes end kokosolie eller solsikkeolie af høj kvalitet. Det er den eneste spiseolie, der indeholder et højt indhold af polyfenoler, som giver olien en del af dens merværdi, den er langkædet og optages langsomt og konstant, og den er også rig på vitaminer. Den ekstremt kortkædede kokosolie, som er meget populær blandt sportsfolk på grund af dens hurtige optagelse og energiafgivelse, er ikke nyttig til vægttab hos personer, der træner mindre end 3 gange om ugen og ikke følger en ketogen diæt; det samme gælder for økologisk solsikkeolie, på trods af dens høje indhold af E-vitamin.

De gode fedtstoffer i olivenolie i kombination med de andre ledsagende stoffer reducerer den glykæmiske belastning af et måltid. De udvikler en anti-insulinvirkning , det hormon, der er ansvarlig for fedtoplagring i maven: dvs. et måltid uden olivenolie er ikke kun mindre velsmagende, men også mindre sundt.

Smagen spiller også en afgørende rolle i forbindelse med opretholdelse af en sund vægt. Dette bekræftes af en undersøgelse foretaget af det tekniske universitet i München og universitetet i Wien, ifølge hvilken oliens aroma stimulerer
mæthedsfornemmelsen og virker som en bremse mod overspisning. En god fordel især for dem, der ønsker at holde sig til en diæt og begrænse sultfornemmelser.

Jomfruolivenolie også til skønhed af hud og hår

Who said that olive oil should only be used for weight loss? This food is actually also excellent for its nourishing and moisturising properties. The benefits are mainly skin and hair, which are exposed to the attack of environmental factors every day.

Science has explained how virgin olive oil nourishes and revitalises the hair thanks to the fatty acids and vitamin E, it eliminates dullness and dryness and restores the natural shine.

Vitamins and fatty acids are also excellent for the skin, which needs more moisture to stay soft and smooth when exposed to sun or sea water. Olive oil also acts as an anti-ageing agent: massaging a thin layer of oil all over the body every day can tighten the skin and slow down the appearance of the dreaded wrinkles.

Læs også: Olivenolie polyfenoler: Mod celleskader og hudaldring

Olivenolie polyfenoler: Mod celleskader og hudens aldring

Oxidativ stress og aldringsprocesser i huden

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor italienske kvinder normalt ser mindst 5 år yngre ud end deres nordeuropæiske kolleger, selv om de udsættes for mere sollys? Nylige undersøgelser af oxidative stressprocesser i huden viser en sammenhæng mellem kostvaner og aldringsprocesser og afslører en effektiv hjælper: olivenolie!

Olivenolie og blade fra oliventræer indeholder et naturligt stof kaldet oleuropein. Oleuropein hører til gruppen af polyfenoler og findes i frugten, roden og især i olivenbladet. Dette stof anvendes i kosmetiske produkter, fordi det hjælper med at neutralisere celleskader og forebygger hudaldring forårsaget af lys. Det betragtes som et bitterstof og tjener primært som antioxidant i kosmetiske produkter. En antioxidant er en lavmolekylær gruppe eller et enzym, der skal beskytte organismen mod reaktive iltarter og dermed mod oxidativ stress. Oxidativt stress anses for at være medansvarlig for aldringsprocessen og er forbundet med udviklingen af en række sygdomme. Inden for ernæring har polyphenoler længe tiltrukket sig videnskabens interesse. De siges at have antioxidant– og antivirale virkninger, at gøre frie radikaler uskadelige, at regulere blodtrykket, at hæmme inflammatoriske processer og at hjælpe mod en lang række civilisationssygdomme. Man mener endda, at de har en kræftforebyggende virkning.

BYE-BYE glat hud?

Senest i midten af tyverne, nogle gange endda tidligere, bliver hudens aldring mærkbar i form af fine linjer eller uregelmæssigheder. Udtrykslinjerne bliver også dybere – men de gør også ansigtet mere udtryksfuldt. Årsagen til de synlige tegn på aldrende hud er ganske enkelt, at døde celler ikke længere erstattes af nye så hurtigt som hos børn og unge mennesker. Solen (UV-stråling) sætter også sine spor, og det samme gælder fastfood og alkohol. For at fremme hudens regenerering og beskytte den mod negative påvirkninger er det tilrådeligt at starte tidligt med den rigtige pleje og at modvirke dette med kosten. Her er en polyphenolrig olivenolie meget nyttig. Desværre er disse ikke lette at finde, da der kun tilbydes varer af lav kvalitet i supermarkederne. En sådan olivenolie virker bedst, når den tilsættes rå, dvs. uopvarmet, til maden. Du skal ikke bekymre dig om at tage på i vægt med olivenolie, dette er helt ubegrundet. 

Read also: fedt gennem fedtstoffer Fedt gennem fedt?