Olivenolie polyfenoler: Mod celleskader og hudens aldring

Oxidativ stress og aldringsprocesser i huden

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor italienske kvinder normalt ser mindst 5 år yngre ud end deres nordeuropæiske kolleger, selv om de udsættes for mere sollys? Nylige undersøgelser af oxidative stressprocesser i huden viser en sammenhæng mellem kostvaner og aldringsprocesser og afslører en effektiv hjælper: olivenolie!

Olivenolie og blade fra oliventræer indeholder et naturligt stof kaldet oleuropein. Oleuropein hører til gruppen af polyfenoler og findes i frugten, roden og især i olivenbladet. Dette stof anvendes i kosmetiske produkter, fordi det hjælper med at neutralisere celleskader og forebygger hudaldring forårsaget af lys. Det betragtes som et bitterstof og tjener primært som antioxidant i kosmetiske produkter. En antioxidant er en lavmolekylær gruppe eller et enzym, der skal beskytte organismen mod reaktive iltarter og dermed mod oxidativ stress. Oxidativt stress anses for at være medansvarlig for aldringsprocessen og er forbundet med udviklingen af en række sygdomme. Inden for ernæring har polyphenoler længe tiltrukket sig videnskabens interesse. De siges at have antioxidant– og antivirale virkninger, at gøre frie radikaler uskadelige, at regulere blodtrykket, at hæmme inflammatoriske processer og at hjælpe mod en lang række civilisationssygdomme. Man mener endda, at de har en kræftforebyggende virkning.

BYE-BYE glat hud?

Senest i midten af tyverne, nogle gange endda tidligere, bliver hudens aldring mærkbar i form af fine linjer eller uregelmæssigheder. Udtrykslinjerne bliver også dybere – men de gør også ansigtet mere udtryksfuldt. Årsagen til de synlige tegn på aldrende hud er ganske enkelt, at døde celler ikke længere erstattes af nye så hurtigt som hos børn og unge mennesker. Solen (UV-stråling) sætter også sine spor, og det samme gælder fastfood og alkohol. For at fremme hudens regenerering og beskytte den mod negative påvirkninger er det tilrådeligt at starte tidligt med den rigtige pleje og at modvirke dette med kosten. Her er en polyphenolrig olivenolie meget nyttig. Desværre er disse ikke lette at finde, da der kun tilbydes varer af lav kvalitet i supermarkederne. En sådan olivenolie virker bedst, når den tilsættes rå, dvs. uopvarmet, til maden. Du skal ikke bekymre dig om at tage på i vægt med olivenolie, dette er helt ubegrundet. 

Read also: fedt gennem fedtstoffer Fedt gennem fedt?