Fuglemassakren i olivenlunden
… og er olivenolie overhovedet vegansk?
Fremkomsten af en mediemyte.
Den 01.06.2019 overskrev magasinet “Stern Online” en stortalende overskrift: “Millioner af fugle myrdet – olivenoliens mørke hemmelighed”, og der var det, en myte var født! For at tilføje det nødvendige krydderi tilføjede avisen endnu en påstand: “Massakren kunne let forhindres, men landmændene tjener for meget på fuglemordet”, og de skyldige blev afsløret og stigmatiseret! Nu havde alle veganere et nyt NoGo (olivenolie) og et nyt fjendebillede: den grådige og skruppelløse olivenbonde.
Men fakta var lige så tynde som isen i en sen frostperiode i maj. Det hele begyndte i 2017 med en advarsel fra den spanske økologiske bevægelse “Ecologistas en Acción” for at gøre myndighederne opmærksomme på et nyt fænomen: For at udsætte de overmodne oliven for mindre risiko og for at kunne høste større arealer på kortere tid begyndte producenterne at høste om natten – med enorme maskiner. Ligesom rengøringsbørsterne i en bilvask omfavner høstmaskinerne række efter række af oliventræer i disse afgrøder fra to sider, ryster dem og suger frugten ud af grenene. Sangfuglene, som overvintrer i Spanien i stort antal i høsttiden fra november til marts og overvintrer i træerne, havde kun ringe chance for at overleve under denne proces. De kraftige forlygter under nathøsten gør også fuglene blinde, så de normalt ikke engang forsøger at flygte for at undslippe det forestående inferno.
Så meget for det, som dyreværnsaktivisterne havde mistanke om. Som følge heraf blev der udarbejdet en ekspertudtalelse, som dog ikke blev offentliggjort som et officielt dokument fra den regionale regering, som myndigheden understreger. Det uofficielle resultat er dog klart. I rapporten, som blev offentliggjort online af Ecologistas en Acción, hedder det, at den natlige høst af oliven i superintensive plantager er et problem med vidtrækkende konsekvenser: “Virkningerne på miljøet går ud over Andalusiens og Spaniens geografiske grænser og påvirker også miljøværdierne i forskellige andre EU-lande. Det påpeges f.eks., at det sandsynligvis er ulovligt at høste om natten med store maskiner og projektører, fordi det er en overtrædelse af det europæiske fugledirektiv, som alle medlemsstater er bundet af. Übersetzt mit www.DeepL.com/Translator (kostenlose Version)
Læserbrev blev til en “undersøgelse”
Miljøeksperterne talte op til 100 døde fugle pr. hektar i nogle plantager og ekstrapolerede, at der i hele Andalusien “selv med et forsigtigt skøn er 2,6 millioner fugle ramt hvert år”.
Mens analysen i første omgang kun fik lokal opmærksomhed, blev dette ændret ved et brev, som den portugisiske biolog Vanessa Mata og hendes kollega Luis P. da Silva sendte til det anerkendte tidsskrift Nature, og som bladet offentliggjorde. Heri henviser forskerne til den spanske analyse og til en lignende undersøgelse i Portugal, som viste et tal på omkring 100.000 dræbte fugle.
Selv om de to berørte forskere kun citerede de spanske resultater og ikke fremlagde deres egne resultater, skabte det korte brev et gennembrud i den offentlige opmærksomhed på problemet. I Europa udkom der en række artikler med henvisning til læserbrevet i Nature, selv om det ofte blev fejlagtigt betegnet som en undersøgelse.
“Millioner af fugle dræbt – olivenoliens mørke hemmelighed” var overskriften på “Stern”, “Millioner af fugle suget ihjel” i det britiske “Independent”.
Italien og Frankrig synes næppe at være berørt
Mere præcise oplysninger om det faktiske omfang af truslen mod trækfugle kunne allerede foreligge inden næste olivenæsonen. For samtidig med det midlertidige forbud mod natlig høst har den andalusiske regionalregering nemlig i efteråret bestilt en officiel videnskabelig undersøgelse, som den spanske fuglebeskyttelsesorganisation SEO/Birdlife er involveret i. Feltarbejdet er netop blevet afsluttet. En vurdering skulle foreligge i den nærmeste fremtid.
I Italien, der er verdens næststørste olivenolieproducent efter Spanien, spiller nathøst med sugemaskiner tilsyneladende endnu ingen rolle. Også i Frankrig er der ifølge fuglebeskyttelsesorganisationen LPO indtil videre ingen problemer med den nye metode. Olivenhøsten foregår stadig i vid udstrækning på en mere traditionel måde. Det franske landbrug er imidlertid også under et betydeligt pres for at intensivere produktionen, og derfor er der kun tale om en midlertidig tilladelse.
Olivenolie forbliver indtil videre vegansk…
I sidste ende er dette problem let at forklare og tilskrives. Først hvorfor: Store virksomheder i olivenoliebranchen har som prioritet at producere så meget olivenolie som muligt til den billigste pris! Kvaliteten af olivenolien har bestemt ikke førsteprioritet, men kun udbyttet. Nu til hvordan: oliven skal høstes så modne som muligt (december), så de giver det størst mulige olieudbytte, olien er derefter mindre god, men “mild”, præcis som den tyske kunde kan lide den. For at holde oxidationsskaderne inden for grænserne skal høsten foregå hurtigt – derfor de store maskiner, som ingen normal landmand har råd til – og helst ved kølige temperaturer, så olivenoliens syreindhold ikke overstiger de tilladte værdier for ekstra jomfruolivenolie. Så kan selv denne ringere olie stadig betragtes som ekstra jomfruolie og sælges for 4 euro pr. flaske over supermarkedets disken.
Olien forfalskes i de store spanske fabrikker (hvor det er tilladt) og transporteres derefter med skib til aftappere i hele EU. Der er naturligvis nok landmænd i Spanien, som producerer fremragende olivenolie, hvilket de mange årlige priser vidner om. Så hovedproblemet er identificeret, det er ikke de grådige landmænd, men et system, der fungerer prisdrevet, fordi den normale landmand, der indbringer sin høst i møjsommeligt manuelt arbejde, aldrig vil kunne producere til sådanne priser. I sidste ende er det op til kunden, herunder veganeren. Det handler ikke om at dæmonisere et produkt i sin helhed, men om at træffe det rigtige valg og holde sig væk fra de masseproducerede varer i supermarkederne.
Læs også: Surhedsgrad i olivenolie