DEN BEDSTE OLIVENOLIE ER FREMSTILLET I HÅNDEN
“Vores produktion af økologisk olivenolie”
HEMMELIGHEDEN BAG EN GOD OLIVENOLIE LIGGER …
… i behandling. Kvalitet er ikke magi. Vores olivenolie er en af de bedste i verden, simpelthen fordi vi kender og respekterer håndteringen af vores frugt fra en gammel familietradition. I produktionen følger vi vores bedstefars regel:
“”Du kan kun høste så meget, som du kan forarbejde på én dag…”
Samme dag bliver de høstede oliven bragt til møllen, renset, vasket og presset, og den resulterende olivenolie bliver straks fyldt i luft- og lystætte rustfri ståltanke. Det er den eneste måde at sikre, at de bedste ingredienser i oliven forbliver uændret. Og der er mange af dem.
Vores olivenoliemøller:
Kvaliteten er produceret internt!
Mange mindre olivenolieproducenter har et problem: de er nødt til at tage deres oliven til en ekstern oliemølle for at udvinde olien!!
På det tidspunkt mister de kontrollen over deres eget produkt. Måske er du heldig og finder en partner, der tager sig af dit system og holder det rent. Men som regel er det anderledes. Ved høsttid kommer mange oliebønder på én gang med deres oliven, og der er køer. Ud over at oliven skal opbevares længere, er mølleren også stresset. I denne situation kører maskinerne på højtryk, og vedligeholdelse, renlighed og især temperaturkontrol bliver en sekundær aktivitet.
Disse og mange andre grunde motiverede os til at investere i vores eget system, da det var den eneste måde, hvorpå vi kunne kontrollere produktionsprocessen til det sidste.
Fra det øjeblik har vi været i stand til at få det bedste ud af startproduktet olive. Vores system er et af de mest moderne inden for oliemølleteknologi (“Toscana Enologica Mori”) og anvendes kun af producenter af høj kvalitet. Det lukkede system gør det muligt for os at arbejde i en proces, der udelukker enhver oxidationsproces på olivenmassen, begyndende med bladseparationsprocessen og vask af oliven. Temperaturen er konstant under kontrol og ligger konstant under hver enkelt maksimumsnorm (27°). Efter filtreringen kommer olivenolien for første gang i kontakt med ilt og aftappes derefter i lufttætte tanke af rustfrit stål. Den sidste proces, aftapningen, foregår også lufttæt i vores eget aftapningsanlæg.
Udvindingsprocessen
Fremstilling af olivenolie efter alle kunstens regler
Det er vigtigt, at oliven ikke ligger for længe, før de knuses. Fra træet fortsætter de deres liv i flere dusin timer (afhængigt af forholdene). Derefter begynder produktets kvalitet straks at blive forringet. Derfor forarbejdes vores oliven inden for 10/24 timer (afhængig af olietypen). Efter at have fjernet overskydende blade og kviste vaskes de i frisk vand.
For at undgå at hæve temperaturen og pulverisere kernen, males oliven derefter fint i en knivpresser.
Antioxidanter og polyfenoler
Den største fjende ved olieforarbejdning er oxidation. For at undgå den er det vigtigt med en fuldstændig lukket forarbejdningslinje, for kun på denne måde kan vi udvinde de højeste værdier af de mest værdifulde stoffer, antioxidanter og polyfenoler, af vores oliven.
Hvorfor ikke traditionelt?
Med pressemåtte-metoden…
Ved valget har traditionelt håndværk fordele. I produktionen af olien er situationen anderledes, er eksperterne enige om. Derfor forarbejder vi oliven på en moderne måde uden undtagelse. Det skyldes bl.a., at den traditionelle metode med stenmøller og pressemåtter i stigende grad fører til pulverisering af kernen og kraftige oxidationsprocesser. Desuden er risikoen for forurening meget høj på grund af denne metode.
Hvorfor filtrerer vi olien?
Den naturligt uklare olivenolie ser så smuk ud…
Naturligvis ser friskpresset og naturligt grumset olivenolie meget velsmagende ud, men udseendet kan være bedragerisk. Efter et stykke tid sætter de uklare stoffer sig fast og bliver for moderne. De giver så olien en rancid og bitter smag. Grossisternes naturligt grumlede olie skal over for forbrugerne antyde, at der er tale om et naturprodukt, men i virkeligheden er den manipuleret.
Vores olie filtreres efter udvinding fra dekanteren uden yderligere manipulation. Først passerer den gennem et mikrofilter af rustfrit stål med en mikrodiatomeemembran og derefter et særligt papirfilter. Førstnævnte fjerner kun de grovere urenheder, mens sidstnævnte til sidst fjerner de allerfineste urenheder.
Hvorfor de mørke flasker?
Det er så smukt, når man kan se oliens farve …
Du kigger gennem det hvide glas og ser en lysende gul eller grøn olivenolie… en rigtig skønhed! Men langt fra det. Alle, der forsøger at lokke forbrugerne til på denne måde, gør kun deres pengepung en tjeneste! For der er to tilfælde: Enten er olivenolien med den smukke farve slet ikke så god en olie, så det er ligegyldigt, om den har ligget i lyset på hylderne i ugevis, eller også er producenten simpelthen ligeglad med, om hans gode olieudgangsprodukt bliver ødelagt i lyset. Hænderne væk i hvert fald! Lyset er olivenoliens fjende nr. 1, og det ødelægger den meget hurtigt, køb kun olie i mørke eller sorte flasker.
Bus og bag in box
Begge dele har deres plads
Bag-in-box er en nyhed, når det drejer sig om olivenolie. Olivenolien kan drænes uden at komme i kontakt med ilt eller lys; posen indeni falder sammen og lukker sig, jo mere olie der drænes uden at komme i kontakt med ilt. Vi er en økologisk virksomhed og lægger stor vægt på bæredygtighed, at undgå plastik er et af de kriterier, som bag-in-boxen opfylder, den består kun af 8% plastik (men skal være genanvendelig). Stålplade-kanalen er 95% genanvendelig og beskytter olivenolien optimalt mod lys. Smagsmæssigt afgiver dunken ingen olie, og posen i BiB er også fødevareneutral.