For the laboratory analyses
Egenskaber af “Polyphenol Miracle”
Smeraldo (Smaragd) er en frodig grøn og fyldig olivenolie af højeste kvalitet, presset af 100 % Coratina-oliven. Den har deltaget i alle nationale og internationale konkurrencer år efter år og er blevet tildelt en guldmedalje i kategorien “Fruity” og en platinmedalje ved Health Claim Award i London.
Da der kun anvendes Coratina-oliven, er Smeraldo kendetegnet ved sit ekstremt høje indhold af polyfenoler. Det er især det høje indhold af polyfenoler, der giver Coratina-olien sin intense, frugtagtige og friske smag. Duften af oliven er klar og umiskendelig, der er tydelige noter af rå frugt og et strejf af friske grønne mandler.
Smeraldo er ideel til pizza og pastaretter, men også til focaccia, bøffer og grillretter. Det er også den ideelle olivenolie til fremstilling af grillmarinader og pickles, da dens maksimale mængde af polyfenoler gør, at den absorberes dybt i kødet og transporterer aromaerne fra urterne.
EKSTRAORDINÆR ØKOLOGISK OLIVENOLIE – L’ELIODORO
funktioner
Eliodoro (Heliodor) er en gyldengul og afbalanceret olivenolie af højeste kvalitet, der er fremstillet 70% af Coratina-oliven og 30% af Ogliarola-oliven. Den har deltaget i alle nationale og internationale konkurrencer og er blevet tildelt en guldmedalje i kategorien “Medium Fruity”.
Tilsætning af Ogliarola-oliven blødgør de rige noter fra Coratina-oliven, hvilket gør denne olie til en perfekt ledsager til raw food-køkkenet. Eliodoro brillerer også, når det gælder polyfenoler, selv om de er ca. 15 % lavere end i Smeraldo, men Eliodoro er i gennemsnit 20 % rigere på polyfenoler end de fleste olier, du finder i butikkerne.
Aromatisk åbner Eliodoro med en duft af grønne oliven og urter, klare noter af grønne æbler, fennikel, timian og mandler, med noter af pinjekerner i eftersmagen.
Eliodoro er ideel til salater, antipasti og forretter, til fremstilling af vinaigrettes og mayonnaise. Den fremhæver enhver fiskeret, hvad enten den er kogt eller grillet, og fisk og skaldyr i almindelighed. Uundværlig til enhver rå madlavning, da den forbedrer optagelsen af næringsstoffer med hensyn til smag og ernæring.
EKSTRAORDINÆR ØKOLOGISK OLIVENOLIE – KLASSISK
funktioner
Fuld af smag – lav pris
Classic er en afbalanceret olivenolie af høj kvalitet, en blanding af Coratina- og Ogliarola-oliven. Olien er gyldengul med grønne reflekser, er mellemfrugtet, fyldig og har noter af mandler og artiskokker. Den er velegnet til en bred vifte af retter og kan også kaldes “hverdagsolivenolie”.
Hvad er forskellen mellem “Classic” og de prisbelønnede olier? Den eneste forskel mellem “Classic” og “Smeraldo” og “Eliodoro” er høsttidspunktet. Mens høsten af de to andre olier finder sted på et meget tidligt tidspunkt, høstes oliven til “Classic” ikke, før produktionen af de to første olier er afsluttet. Olivenene til Classic er således fuldt modne på høsttidspunktet. Olivenerne høstes med hydrauliske vibratorer og forarbejdes inden for 24 timer med opmærksomhed på alle de små detaljer, som kun manuel forarbejdning gør det muligt. Filtreringen sker ved dekantering for at bevare strukturen af mikro- og makromolekylerne i den fuldt modne olie. På grund af Coratina-olivenes egenskaber har “Classic” også en rig skat af polyfenoler (næsten 400 mg/kg) og overgår således alle olivenolier i samme prisklasse.
Om polyphenoler
Hvad de er, og hvad de gør?
Mange sekundære plantestoffer er samlet under betegnelsen polyfenoler.
Det drejer sig bl.a. om stoffer som flavonoider, anthocyaniner, procyanidiner (OPC), vanillinsyre, koffeinsyre, cumarinsyre, oleuropein og resveratrol, som er ansvarlig for rødvinens sundhedsmæssige fordele. Indholdet af phenolforbindelser i olivenolie afhænger af olivenoliens modenhed og friskhed samt af den omhu, der er lagt i fremstillingen af olien. Efterhånden som oliven modnes, falder både polyfenoler og tocopheroler. De fleste phenolforbindelser findes i olivenbladene.
Polyphenoler har en antioxidant, antiinflammatorisk og antikarcinogen virkning og beskytter hjertet. Det er blevet påvist på universitetet i Cordoba, at kun olier med et højt indhold af polyfenoler har deres fulde virkning. Ekstra jomfruolivenolie indeholder ca. 10 gange flere polyfenoler end raffineret olivenolie. Olivenolie af høj kvalitet indeholder 200 – 1.000 mg polyfenoler pr. kg. EU tillader udtrykket “olivenoliepolyphenoler bidrager til at beskytte blodlipider mod oxidativt stress” for olivenolier, der indeholder mindst 5 mg hydroxytyrosol og derivater heraf (f.eks. oleuropein-kompleks og tyrosol) pr. 20 g.
1. Oleuropein
Oleuropein er det mest almindelige polyfenol, der findes i oliven. I en italiensk sammenfattende undersøgelse fra 2014 kunne forfatterne vise, at oleuropein har antioxidante, antiinflammatoriske, antikarcinogene, leverbeskyttende, antivirale, antibakterielle og neuroprotektive egenskaber.
2. Oleocanthal
Denne phenolforbindelse er antiinflammatorisk og har overraskende nok den samme virkningsmekanisme som ibuprofen. Opdagelsen var mere en tilfældighed, da forskeren Gary Beauchamp fandt ud af, at olivenolie forårsagede den samme kradsende hals som lægemidlet. Oleocanthal har også kræftbekæmpende egenskaber og menes at kunne reducere risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom.
3. Hydroxytyrosol
Dette plantestof, som også hører til fenolerne, har også antioxidante egenskaber. Den videnskabelige EFSA-komité – EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed – anser hydroxytyrosol for at være et af de polyfenoler, der forhindrer oxidation af blodlipider.
Steroler
Steroler er en vigtig bestanddel af cellemembranen. Cholesterin er en animalsk sterol. Fytosterolerne i olivenolie sænker LDL-kolesterol ved at hæmme absorptionen af kolesterol i tarmene.
Triterpener
Triterpener er harpiksholdige stoffer, der er beslægtet med æteriske olier. De har antioxidant-, antiinflammatoriske, antitumorale, antibakterielle og antivirale virkninger.
Squalene
Squalen hører til gruppen af triterpener. Det er meget udbredt i naturen og findes også hos mennesker som en væsentlig bestanddel af hudlipider. Olivenolie indeholder ca. 4 000 mg squalen/kg. Det anvendes ofte som fugtighedsbevarende middel i kosmetik.
Extranativ af indfødt ekstra …
… af den slappe håndtering af en kvalitetsforsegling.
Pas på ikke at forveksle “ekstra jomfruolivenolie” med “kvalitetsolie”.
Den europæiske olivenolieforordning har til formål at give olivenoliebranchen en juridisk bindende ramme og at fastsætte minimumskvalitetsstandarder. Minimumskravene er imidlertid blevet sænket i en sådan grad, at der næsten ikke findes nogen olie, som ikke opfylder dem. I henhold til loven kan snedige producenter – på lovlig vis – blande olier i et sådant omfang, at de overholder grænserne for kvalitetsklassen “ekstra jomfruolie”.
Der bliver snydt meget inden for rammerne af de lovlige muligheder. Olivenolie bliver undertiden handlet og behandlet flere gange, før den ender i flasken (de store virksomheders dygtige kemikere er gode til det) og derefter blandet igen. Denne olie gør naturligvis ikke syg med det samme, men der er hovedsagelig tale om forbrugersvindel.
Det er let at forstå, at “ekstra jomfruolivenolie”, som sælges i supermarkedet til 3-4 € pr. flaske, bestemt ikke er en af de “gode olier” og absolut ikke kan sammenlignes med dem med hensyn til sundhedsvirkninger og smag. Især når man tænker på, at produktionsomkostningerne for en liter olivenolie af høj kvalitet – afhængigt af olivenlundenes beliggenhed – er mindst 6 €, men normalt langt over 10 €.
OLIVENOLIE OG FITNESS
Hvordan virker en god olivenolie til træning og muskelopbygning?
Topatleter har i årevis vidst, at ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet gavner deres præstationer. Oprindeligt blev den kun brugt til at indtage sunde, letfordøjelige kalorier. Ekstra jomfruolivenolie bliver mere og mere populær i fitnessklubberne, ikke mindst på grund af dens letfordøjelighed. Det er for nylig blevet almindeligt kendt, at ekstra jomfruolivenolie er fuld af antioxidanter som oleacein og antiinflammatoriske stoffer som oleocanthal, der hjælper os med at opbygge muskler, helbrede eller forebygge skader og regenerere muskler. Dette virker kun bedst med en ekstra jomfruolivenolie med et højt indhold af polyfenoler.
Der er andre fordele ved de polyfenoler, der findes i ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet, som omfatter antiinflammatoriske ingredienser såsom oleocanthal, et tyrosolderivat. Coratina-olivenolie har det højeste indhold af disse antiinflammatoriske phenolkomponenter og indeholder oleacein, et hydroxytyrosolderivat med en stærkt afgiftende virkning. E-vitamin er en anden vigtig komponent, som findes i rigelige mængder i ekstra jomfruolivenolie, og hvis sundhedsmæssige fordele længe har været kendt.
Enkeltumættede fedtsyrer, oleocanthal, oleacein, E-vitamin og talrige andre komponenter i olivenolie udgør grundlaget for superfood-produktet ekstra jomfruolivenolie. Mange sportswebsteder henviser til de oplysninger, som ernæringsekspert Dr. Douglas Kalman fra Florida International University citerer: “Det enkeltumættede fedt i olivenolie synes at virke som et anti-katabolisk næringsstof. Med andre ord forhindrer det muskelnedbrydning, fordi det sænker niveauerne af det skadelige celleprotein TNF (Tumor Nectrosis Factor-a), som er blevet forbundet med muskelnedbrydning og muskelsvaghed.”
TNF er endda blevet sat i forbindelse med inflammation. Det viser sig, at EVOO ikke øger den som andre lipider, men man mener, at det er med til at reducere TNF. På grund af sin antiinflammatoriske virkning understøtter ekstra jomfruolivenolie muskelopbygning. Dette er den vigtigste faktor i opbygning af muskelmasse. Det er egentlig ikke overraskende, at bodybuildere gør ekstra jomfruolivenolie til en væsentlig del af deres kost.
“MILD” olivenolie er ikke en god ting…
Også selv om det lyder mærkeligt i starten:
Bitter er bedre!
Og også skarphed. Begge smage er typiske for frisk olivenolie af høj kvalitet, og de skyldes de tilstedeværende polyfenoler, antioxidanter, som er rigelige i en god olie. I vores i højeste grad. Så lad dig ikke narre af et løfte om mildhed om olivenolie, en god olivenolie smager stærkt og frisk. Den er også en smule bitter og har ofte en krydret smag. Den kradser endda i halsen – det er et kvalitetsegenskab. Farven er ligegyldig. Hvordan fremstilles en mild olivenolie så? Der findes olivenolier, der er naturligt mildere, afhængigt af oliventype og dyrkningsområde. Sådan er det f.eks. Olivenolie fra Norditalien, fra dyrkningsområderne i Ligurien eller ved Gardasøen, er særlig “mild” på grund af det lave indhold af polyfenoler og oliesyre (dvs. de bestanddele, der gør olivenolie så sund), men fremstillingen er endnu mere kompliceret end andre steder og tilsvarende dyr! Der er dog også andre grunde til en særlig mild olie:
- den er dårligt forarbejdet og har derfor et for højt indhold af frie oliesyrer
- den kan være gammel og oxideret
- den kan være meget gammel og kemisk behandlet, f.eks. en desodoriseret lampeolie.
- det er slet ikke olivenolie, men f.eks. Sojaolie eller noget lignende. med tilsætningsstoffer.
- Bliv forvirret, hvis ovenstående kriterier ikke er opfyldt, og hvis literen olie koster mindre, end oliemanden skal bruge til at producere den – mindst 6 euro!