ER INDHOLDET AF POLYFENOLER DET ENESTE VURDERINGSKRITERIUM FOR OLIVENOLIE?
Indholdet af polyfenoler er helt sikkert et af de vigtigste kriterier for vurdering af en olivenolie, hvis man tager sundhedsvirkningerne som det grundlæggende parameter. Men der er også nogle andre parametre, der skal tages i betragtning.
Olivenolie (ekstra jomfruolie) er et naturprodukt, eller det bør det i hvert fald være, da den som sådan er resultatet af processer, som mennesket ikke kan påvirke. Disse processer finder sted som kemiske reaktioner i træet og også i frugten. Tidligere troede man med hensyn til fytofarmaka (plantelægemidler), at en medicinsk anvendt plantes virkning kun kunne findes i en enkelt aktiv ingrediens, som skulle isoleres, kopieres og reproduceres. Med undtagelse af aspirin (acetylsalicylsyre), som kunne isoleres fra pilebark, mislykkedes det på ynkelig vis. Det har længe stået klart, at samspillet mellem aktive ingredienser, hjælpestoffer, sekundære stoffer og bærestoffer er vigtigt for at opnå sundhedseffekter med plantestoffer. S.o Med olivenolie skal man, selv om man kun vil tage det sundhedsmæssige aspekt som parameter, sørge for, at oliesyrerne har udviklet en stabil molekylær struktur, at vitaminerne (f.eks. E og K) har udviklet sig … osv.
Alt dette kan kun findes i fuldkommenhed i en frugt, der er i de tidlige stadier af modning. Den rent mekanisk udvundne olie fra disse frugter vil indeholde alle de stoffer, der er nødvendige for at polyphenolerne kan udvikle deres fulde potentiale.
Hvordan kan det være, at olivenolie er forskelligt rig på polyphenoler?
Der er mange faktorer, der har indflydelse på olivenoliens indhold af polyfenoler. Men for at kunne besvare dette spørgsmål klart, må vi gøre en antagelse:
Vi går ud fra, at alle kolleger (olivenproducenter) anvender de samme forholdsregler og metoder til dyrkning, pleje, gødning, høst og presning som vi gør.
Så er der følgende faktorer tilbage:
OLIVE-ROSER |
VÆKST |
SOIL STRUCTURE |
SUN |
ØJETID |
VANDFORSYNING |
Hvis Coratina-oliven er den olivenolie, der er rigest på polyfenoler, hvorfor findes der så en olivenolie med et højere polyfenolindhold end MACCHIA VERDE BIO olivenolie?
Som vi forklarede i det første afsnit, er olivenolie et naturprodukt og er underlagt udsving. Så det kan ske, at vi har haft et dårligt år, at vores træer har fået for meget vand og for lidt sol. Så vil den landmand, der havde en lige så stærk olivensort (f.eks. Cornicabra), men et optimalt år, have de samme værdier eller endda mere end os. Ud over de ovenfor beskrevne faktorer er der to undtagelser:
1. Markedsføringsopgørelsen
2. Den fremskyndede høsttidspunktet
Med hensyn til 1. er der producenter, der ved, hvor vigtige polyfenolværdierne er for en god olivenolie, og som forsøger at positionere deres produkt med en “navngivning”. Navnet “tusind” f.eks. antyder, at olien kan indeholde 1000 mg/kg polyfenoler, men i sidste ende er det ifølge analyseværdierne kun 740 mg/kg, hvilket er nogenlunde det samme som det, vi har i dette høstår.
Med hensyn til 2. er der producenter, som for at leve op til hypen om polyfenoler og opnå en markedsfordel, presser høsttidspunktet ekstremt meget.
Denne proces kaldes høst “in Ligno”, latin for “i træet”, fordi oliven høstes, mens de stadig er i træfrugtsfasen. I denne fase er oliven ekstremt rige på polyfenoler, mens alle andre stoffer endnu ikke har udviklet sig. Disse olivenolier med ekstreme polyfenolværdier på 1200/1300 mg/kg er ikke behagelige og vinder ingen priser, de er kun ekstremt dyre på grund af det lave olieudbytte, og det er tvivlsomt, om de polyphenoler, de indeholder, kan klare sig uden alle de andre ledsagende stoffer.
Forurenet olivenolie er ikke en myte!
Vi er forpligtet til økologisk landbrug og er meget stolte af vores olivenlunde. Børnene blev introduceret til arbejdet fra begyndelsen og er nu en drivkraft i virksomheden, da bedsteforældrene var fraværende på grund af alder. Som familievirksomhed kan vi konsekvent gennemføre de standarder, vi har sat for os selv. Vi kan ikke begå fejl på grund af uagtsomhed eller uvidenhed, for vi kender alle de konsekvenser, der kan følge. Vi går endda et skridt videre, da vi kender til de miljøgifte, der kan manifestere sig fra luften og gennem nedbør, og vi underkaster oliven en intensiv vask med ferskvand, inden de forarbejdes.
Alle vores olivenolier er blevet laboratorietestet for 1112 pesticider og toksiner, og der er ikke fundet et eneste!
OLIVENOLIE TEST 2021: VORES LABORATORIEVÆRDIER
I tabellen er vedlagt alle de vigtigste værdier for vores olivenolier fra den nye høst (kampagne 2019/2020). De forurenende stoffer/toksiner, som vores olier er blevet testet for (1112 i alt), vil blive sammenfattet under en enkelt værdi, da tabellen ellers ville blive alt for lang.
OLIVE OIL TEST for “Lo Smeraldo” organic olive oil
OLIVEOLIE TEST for “Lo Smeraldo” økologisk olivenolie
OLIVE OIL TEST for “L’Eliodoro” organic olive oil
Laboratory analysis no. 2100412 of 13/01/2021
OLIVEOLIE TEST for økologisk olivenolie “Classic”
Laboratorieanalyse nr. 2100414 af 13/01/2021
Vores testlaboratorium Chemiservice S.r.l. er det mest anerkendte laboratorium inden for olivenolieanalyse, og i alle vigtige konkurrencer som Biol eller Olio Award accepteres kun analyser fra dette laboratorium. Desværre har vi ikke lov til at offentliggøre originalen, så du finder kun en delvis gengivelse her, men du kan anmode om og kontrollere den fulde analyse ved hjælp af nummeret.
Vi vil præsentere alle de vigtige værdier i en tabel.
Bemærk: I denne test vises de obligatoriske (i henhold til italiensk lov) værdier som K232, K268, Delta-K (ΔΚ), som gør det muligt at afgøre, om der har fundet oxidationsprocesser sted i olien, hvor frisk olien er, og ΔΚ-værdien angiver, om olivenolien er en blanding af forskellige olier. Ved denne test ville 70 % af alle olivenolier på det britiske marked ikke bestå denne test.